fallback

Н. Кискинов: Енергийните пазари не са готови за това, което им се случва

Икономиката преосмисля газа като енергиен ресурс, коментира анализаторът

23:25 | 23.03.22 г.

Енергийните пазара в момента са объркани, но и успокоени в очакване „да видят какво ще стане“. Това коментира адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", в рубриката Checkbox на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му икономиката преосмисля газа като енергиен ресурс. „Имаме енергиен източник, който е с нестабилна цена, с геополитически фактори, с липса на диверсификация на маршрутите. Може да се окаже, че газът като енергиен източник, ще бъде изоставен за сметка на други“, каза анализаторът.

"Ако до сега наблюдавахме известна паника, свързана с войната в Украйна, която повдигна цените на енергийните пазари, виждаме, че с времето пазарите свикват с всички обстоятелства. Може да се окаже, че вместо диверсификация на маршрутите и източниците, диверсифицираме източниците на енергия, защото това също е подход, който се обмисля в Европа. Обмисля се преминаване към възобновяеми енергийни източници (...) и АЕЦ. Започва да се осмисля ядрената енергетика отново", отбеляза гостът.

По думите му сигурността на доставките трябва да се разглежда в два аспекта. Диверсификацията не е само разнообразие на източниците, но касае и маршрутите за доставка. Това се гарантира с инфраструктура и с гъвкавост, но без да се изпада в крайности, каза Кискинов.

"Трябва да има устойчив, балансиран подход. Защото енергийните пазари не са готови за това, което им се случва. На фона на всички кризи от последните години всеки един малък фактор оказва влияние на пазарите и в момента Европа плаща най-скъпия газ в света и най-скъпите цени за ток в света. И ако отпадне основният доставчик на газ в Европа, газ пак ще има, но ще е на много висока цена. Ситуацията не е безизходица, но от гледна точка на икономиката, трябва да се търси баланс", посочи Кискинов.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
fallback