fallback

Готови ли са правителствените агенции за рискове от кибератаки?

Организациите трябва да се подготвят, че ще получат заплахи за публикуване на персонални данни на техни клиенти, казва експерт по киберсигурност

17:49 | 16.02.22 г.

На фона на напрежението между Запада, Украйна и Русия и кибератаките срещу укрански уебсайтове и критична инфраструктура има данни и за DDоS атаки (атака за отказ на услуга, бел. ред.) към правителствени агенции и бизнеси в България през последните дни. Атаките са кратковременни, като се изпитва готовността на инфраструктурата, но за момента няма достоверна информация за техния източник. Това каза д-р Георги Шарков, ръководител на Лабораторията по киберсигурност в “София Тех Парк”, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Правителствените агенции в България са частично готови, защото имаме опит още от 2015 г. Няколко пъти са се случвали такива атаки след това, включително и срещу министерства. Вече и интернет доставчиците предоставят предпазване в облака, но това не са системни действия", смята гостът.

През последните седмици не са засичани атаки с искане на откуп (ransomware) в страната. Европейската централна банка неслучайно предупреди всички банки да се подготвят за такива случаи, напомни Шарков. 

"Предполагам, че банките взимат мерки, но всички организации - банкови, здравни институции, трябва да се подготвят с комуникации и действия, че ще получат заплахи за публикуване на персонални данни на техни клиенти“, каза гостът. По думите му изтичането от НАП е било такова, а през 2021 г. е имало сигнали за такива атаки срещу български застрахователни брокери. 

Въпросът за киберотбрана в България се разглежда от 2008 г., каза Шарков. "Не можем да говорим, че имаме киберармия, но сме направили правилните стъпки - имаме киберкомандване, както и център за киберотбрана и на военните структури по образец на НАТО."

Киберотбраната не е само защита на отбранителната инфраструктура, но и на всички стратегически инфраструктури, напомни Шарков. "Всички учения, които провеждаме със съюзници и партньори, са свързани със защита на критичната инфраструктура", посочи той.

Д-р Георги Шарков е ръководител на Лабораторията по киберсигурност в “София Тех Парк”, директор на регионалния център на Европейския софтуер институт и бивш национален координатор по киберсигурност.

Повече за подготовката на България срещу киберзаплахи вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
fallback