fallback

Големи проблеми за малки компании

Повечето рискови инвеститори и стартъпи изглежда са преодолели моментния шок след краха на SVB, но рисковете остават 

16:00 | 14.03.23 г.
Автор - снимка
Създател

В рамките на няколко дни една американска банка се превърна от относително неизвестна в засенчваща Оскарите и шума около чатботовете с изкуствен интелект. Silicon Valley Bank разтърси стартъпите по целия свят с внезапния си фалит. Сега основателите и инвеститорите, които вече и без това бяха шокирани след болезнените съкращения, се чудят колко дълбоки са раните, пишат в своя технологичен нюзлетър за Bloomberg колегите ни Влад Савов и Джейн Джан. 

Подобно на всички останали в бранша и азиатските мениджъри на технологични компании прекараха безсънни 48 часа в опити да възстановят средства, да обменят (понякога фалшива) информация, да обмислят начини да продължат да вършат дори основни неща като плащане на служителите. Макар че по-късно Фед се намеси, за да предотврати потенциална криза, това преживяване вероятно ще остане запечатано в съзнанието им за дълго време. Както казва партньорът на Vickers Ventures Финиан Тан пред Bloomberg: „Увереността или липсата на такава е заразна“. 

Заразяването е това, от което сега всички се страхуват. Според Дейвид Чан, партньор-основател на базираната в Хонконг инвестиционна компания Mindworks, сривът на SVB вероятно ще забави най-малкото темпа на инвестиране и набиране на средства през следващите месеци. Ако не друго, основателите ще се затрудняват да открият нови банкови сметки. Далеч по-важен въпрос може да бъде дали други банки ще се сринат, или ще се оттеглят драстично от подкрепата на стартиращи компании, които губят пари. 

Това е последното нещо, от което се нуждаеха технологичните фирми - още един източник на несигурност след две години на изпитания, които в някои отношения промениха необратимо пейзажа на рисковия капитал. 

Технологичните фирми вече бяха в режим на пълно самосъхранение: Sea Ltd. и GoTo Group от Югоизточна Азия съкращават стотици работни места, южнокорейската Coupang Inc. замества хората с роботи, а всеки стартъп от инвестиционния портфейл на SoftBank Group Corp. е предупреден да ускори пътя си към рентабилността.

Гиганти в света на рисковите инвестиции като Sequoia Capital преминаха от „момента на просветлението" по отношение на криптовалутите и наливане на пари в съмнителни блокчейн проекти към писане на бележки, в които се призовава стартъпите да оформят балансите си, или да загинат. 

Акциите на SoftBank загубиха над 7 млрд. долара от стойността си за три дни търговия след затварянето на SVB, въпреки че японската инвестиционна компания публично заяви, че нейните портфейлни компании почти не са били пряко изложени на риск. Този срив е показателен, като се има предвид, че SoftBank подкрепя някои от най-големите и най-известните стартъпи в света.

В частен план рисковите инвеститори и стартъпите в региона, с които от Bloomberg са говорили, изглежда са преодолели най-тежката травма. Сумир Верма, управляващ директор в Merisis Advisors Pvt, нарече края на SVB „тъжен момент" за Индия, но не споменава, че ще има по-сериозни последици. Юджийн Жан, партньор основател на базирания в Силициевата долина фонд за инвестиции на ранен етап TSVC, е успял да изтегли само 1 млн. долара от своите средства от SVB - оставяйки десетки милиони блокирани - след което е празнувал, когато се е появила новината за предпазния механизъм на Фед.

Засега много други подобни рискови инвеститори празнуват привидния край на продължилия няколко дни кошмар. Остава открит въпросът дали белезите от това изпитание ще се запазят, или ще бъдат изличени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:01 | 14.03.23 г.
fallback
Още от Външни коментари виж още