fallback

Провалиха ли се западните санкции срещу Русия?  

Въпреки че държавите по света бързо наложиха икономически санкции на Русия след пълномащабната ѝ инвазия в Украйна, резултатите са разнопосочни. 

08:14 | 17.02.23 г. 6
Автор - снимка
Създател

Ударът на западните санкции след нахлуването на Русия в Украйна беше недвусмислен. 

САЩ и демократичните им съюзници наложиха безпрецедентни икономически мерки на режима на Владимир Путин, което беше още по-впечатляващо, като се има предвид, че седмици по-рано западните съюзници се бяха скарали за новия газопровод „Северен поток 2", който да осигури на Германия евтина енергия. Сега Русия е най-санкционираната страна в света, като срещу нея са насочени повече от 5500 мерки, пише в свой анализ Криста Викснинс, програмен служител в Програмата за трансатлантическа отбрана и сигурност в Центъра за анализ на европейската политика (CEPA).

С придвижването на руската бронетехника през украинските общини северно от Киев и с появата на съобщения за мащабни военни престъпления чувството на отвращение нарасна, а изтеглянето на западните компании от Русия се превърна в масов тренд. Това беше важен момент - много западни компании бяха открили магазини в пепелищата на Съветския съюз през 90-те години на миналия век. Изтеглянето беше сигурен знак, че бизнесът и правителството вървят ръка за ръка. 

Или поне така изглеждаше. Почти година по-късно някои западни предприятия не само продължават да работят на територията на Русия, но и подпомагат военните усилия. Например австрийската Raiffeisen Bank International и италианската UniCredit, които твърдят, че обмислят изтегляне, докато извличат значителни печалби в Русия. Според разследване на Ройтерс от 13 февруари те също така по държавна заповед предлагат кредитни ваканции за изплащане на заеми на руски военнослужещи, които се сражават в Украйна. Европейската централна банка, украинският ѝ партньор и много инвеститори са недоволни, но няма признаци, че някой от тях ще напусне страната. Банката не е „щанд за колбаси", обясни главният изпълнителен директор на Raiffeisen Йохан Щробл.  

Актуализираното изследване на Yale School of Management, златният стандарт за ангажираността на западните компании на руския пазар, беше публикувано на 12 февруари и показа много смесена картина. То далеч не беше окуражаващо. 

Raiffeisen и UniCredit са две от 210-те фирми, които според оценката на Йейл „се окопават" и „просто продължават да работят както обикновено в Русия". Въпреки че много от компаниите в тази категория са китайски, в нея са включени и множество френски, германски и турски структури. Като цяло се оценява, че близо 1200 фирми са се оттеглили или са намалили дейността си, а 374 продължават да работят. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:07 | 17.02.23 г.
fallback
Още от Външни коментари виж още