fallback

Кървавата гвардейска бригада на Путин

С безумен акт руският президент отличи 64-та мотопехотна бригада на руската армия, която е отговорна за зверствата в Буча

08:31 | 20.04.22 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Целенасочените изтезания и убийства на журналисти трябва да бъдат прекратени”. Това е част от „Декларацията от Перуджа за Украйна", приета от Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и други журналистически асоциации от цял свят преди няколко дни след среща в Умбрия.

Декларацията е адресирана до Владимир Путин и руската армия. „Нападенията, изтезанията и убийствата на журналисти са отвратителни и трябва да бъдат прекратени", се казва в нея. „Отговорните лица трябва да бъдат подведени под отговорност и изправени пред съда в съответствие с националното и международното право. Трябва да се спрат и жестоките онлайн атаки срещу новинарски организации и отделни журналисти. Остро осъждаме атаките на Русия срещу свободата на печата и свободата на изразяване в Украйна“.

Арестувани и убити

Във войната в Украйна вече са убити поне десетина журналисти. За случая с литовския режисьор Мантас Кведаравичус е известно, че руски войници са го арестували и след това са го убили в Мариупол. За това как руската армия преследва журналисти разказват и репортерите Мстислав Чернов и Евгений Малолетка, които на 15 март избягаха от вече почти напълно превзетия и разрушен от руснаците град.

„Ако ви хванат, ще ви накарат пред камерата да кажете, че всичко, което сте заснели, е лъжа“, казват украинските войници, които отвеждат репортерите на безопасно място. „Всичките ви усилия, всичко, което направихте в Мариупол, щеше да бъде напразно“.

Само един от аспектите на изтреблението

Ловът на журналисти обаче, както знаем поне от времето, когато стана известно клането в Буча, е само един от аспектите на „стратегията“ на руската армия, която не се състои в нищо друго, освен в изтребления.

Убийства, мъчения, изнасилвания, грабежи - това са отличителните белези на тази „армия". Руското ръководство не само нарича многобройните, убедителни и независими репортажи за своите действия „фалшиви новини", но не цитира нищо, което може да бъде подкрепено с доказателства. Руският президент дори награждава „войниците", извършили престъпления срещу цивилни граждани.

64-та мотопехотна бригада на руската армия, която е отговорна за зверствата в Буча, получи правото да се нарича „гвардейска". Нейните членове са проявили „героизъм и храброст, решителност и смелост". „Умелите и решителни действия на целия личен състав" на тази бригада „по време на специалната военна операция в Украйна" бяха „образец за изпълнение на военните задължения, смелост, решителност и висок професионализъм", заяви Путин.

Това, което той отличава с наградата, е професионалното унищожение. Очевидци и репортери разказват за жертвите му. В New York Times репортерката Карлота Гал описва „месеца на терора в Буча“ и проследява историите на отделни убийства и терористични действия. Руски снайперист застрелва майка, която носи термос с чай за семейството си. Две възрастни жени умират в дома си - едната е улучена от куршуми на прага на входната врата, а тялото на сестра ѝ с умствена изостаналост е намерено сгушено в кухнята. Млад мъж е прострелян на улица „Яблонска“ и цяла нощ се бори със смъртта. В склада за картофи на жилището си обитателите му намират тялото на жена в кожено палто, след като руснаците са си тръгнали. Тя е гола отдолу, намерена е с разтворени крака, простреляна е в главата, а в къщата има използвани презервативи.

Това са „подвизите" на „гвардейците“ на Путин. Не е изненадващо, че всички, които съобщават за тях, са преследвани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Външни коментари виж още