fallback

Richemont най-сетне продаде Yoox-Net-A-Porter

Компанията е прехвърлена на германски конкурент

11:52 | 07.10.24 г.

Richemont най-накрая сключи споразумение за прехвърляне на проблемния онлайн бизнес Yoox Net-A-Porter към Mytheresa в замяна на акции в германската компания за електронна търговия, пише Bloomberg. 

Сделката, която се случва 10 месеца след пропадането на предишния план за продажба на YNAP на конкурента Farfetch, няма да доведе до размяна на пари в брой. Вместо това Richemont ще вземе дял от 33% в Mytheresa, която също продава луксозни стоки онлайн, в замяна на прехвърлянето на YNAP.

Richemont твърди, че ще трябва да предприеме още едно отписване на 1,3 млрд. евро от YNAP, която така и не изпълни обещанието си да трансформира онлайн продажбите на собственика на Cartier. YNAP, която притежава марки като Net-A-Porter и Mr Porter, натрупа загуба, тъй като клиентите избягват да пазаруват скъпи стоки онлайн в полза на покупки в магазините.

Преди това Richemont беше сключила сделка за продажбата на YNAP на Farfetch, но това споразумение в акции се провали, след като цената на книжата на онлайн търговеца на луксозни стоки се срина на фона на нарастващата загуба.

Делът на Richemont в Mytheresa ще бъде обект на едногодишен период на блокиране след приключването на сделката, което се очаква да се случи през първата половина на 2025 г., казаха компаниите. Споразумението няма да изисква одобрението на акционерите от която и да е страна.

Mytheresa, която предлага американски депозитарни разписки в Ню Йорк, има пазарна капитализация от около 368 млн. долара.

Компанията ще поеме 555 млн. евро в брой от YNAP и нейния револвиращ кредит от 100 млн. евро.

Сделката дава на Richemont възможност да „запази известна експозиция към онлайн търговията на дребно с много марки без оперативен контрол“, се казва в бележка до клиентите на Пирал Дадхания от RBC Capital Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 07.10.24 г.
fallback
Още от Мода виж още