fallback

Италия започва разследване на уебсайта на Shein

Причина за това са евентуално подвеждащи екологични твърдения

17:38 | 25.09.24 г. 2

Италианската антитръстова агенция започна разследване на базирано в Дъблин дружество, което управлява уебсайта и приложението на Shein. Причина за това са евентуално подвеждащи екологични твърдения, направени на уебсайта на търговеца на бързооборотни стоки на дребно, предава Ройтерс.

Разследването е насочено към Infinite Styles Services CO. Limited и обвинява уебсайта на Shein, че се опитва „да създаде имидж на производствена и търговска устойчивост на своите облекла чрез общи, неясни, объркващи и/или подвеждащи твърдения“, се казва в изявление на италианския антитръстов орган.

Shein съобщи, че е „готова да си сътрудничи открито със съответните органи, като предоставя необходимата подкрепа и информация, за да отговори на всички запитвания“.

Италианският регулатор заяви, че част от информацията за колекцията дрехи „evoluSHEIN“, обявена за устойчива, може да подведе потребителите относно количеството използвани „зелени“ тъкани, като същевременно не ги информира за факта, че дрехите не могат да бъдат допълнително рециклирани. Комисията също така заяви, че на уебсайта на Shein се подчертава ангажиментът за декарбонизация, който изглежда противоречи на увеличението на емисиите на парникови газове, отчетено в докладите за устойчивост на компанията за 2022 г. и 2023 г.

Основана в Китай, Shein е известна най-вече с евтините си дрехи. Третирането на работниците и екологичните ѝ показатели са обект на засилен контрол, след като стана ясно, че подготвя евентуално листване на Лондонската фондова борса.

Освен че се занимава с въпросите на конкуренцията, италианският антитръстов орган отговаря и за защитата на потребителите. Неотдавна той започна разследвания на гиганта в областта на онлайн търсенето Google и луксозните марки Armani и Dior. Съгласно италианското законодателство компаниите, за които е установено, че нарушават правилата за защита на правата на потребителите, се наказват с глоби в размер от 5000 евро до 10 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:38 | 25.09.24 г.
fallback
Още от Мода виж още