fallback

Стартъп за лабораторно отглеждан памук може да направи дрехите по-зелени и етични

Компанията Galy е успяла да привлече инвестиции от гиганти като H&M и Inditex

16:06 | 22.09.24 г. 2

Почистване на памука, разчепкване, разтегляне, предене, тъкане, боядисване, нарязване, шиене, гладене, доставяне, това са всички стъпки, които са необходими за превръщането на няколко топки памук във вашата тениска. Тези процеси допринасят и най-много за затоплянето на планетата, породени от текстилни влакна, пише Bloomberg.

Самото отглеждане на топките памук изисква огромни количества вода, пестициди и изкуствени торове. Умножете по 50 всичката вода, която сте използвали, за да перете тениската си през целия ѝ живот, и ще получите водата, която е необходима за отглеждането на памука, от който е произведена. Памукът използва около 2,3% от обработваемата земя в света и съставлява 16% от всички продажби на инсектициди. И модната индустрия е принудена да направи преосмисляне на фона на твърденията за принудителен труд и лоши работни условия в някои райони, специализирани в отглеждането на памук.

Базираната в Бостън стартираща компания Galy съобщава, че е открила алтернатива, която предотвратява всички тези проблеми, като отглежда памук в лабораторни условия. Компанията споделя оценка на консултантската компания Quantis, за да покаже, че на индустриално ниво нейният процес намалява употребата на вода с 99%, употребата на земя с 97% и отрицателните последици от изкуствените торове с 91% в сравнение с конвенционалния памук.

Роденият в Бразилия главен изпълнителен директор на Galy Лучиано Буено основава компанията през 2019 г. Но памукът е част от бизнес живота му от много повече време. „Започнах да продавам тениски от врата на врата, за да плащам сметките си в гимназията“, разказва той. Първата му работа в Deloitte изисквала да взаимодейства с текстилни компании. Първата му компания Horvath Co., която основал през 2015 г., се опитвала да разработи устойчиви на пот тениски.

Но след като Horvath сключила сделка за изключителни права, Буено си взел почивка и учил предприемачество в Силициевата долина. Тъкмо в разцвета на набирането на средства за стартиращи компании в областта на лабораторно отглежданото месо той помислил, че трябва да приложи същата идея при памука. Това отнело на Galy няколко години, но сега стартиращата компания показва достатъчен напредък, за да си осигури инвестиции от огромни потребители на памук като H&M и Inditex, собственик на Zara.

Galy взема клетки от растението памук, добавя ги в голям съд и ги храни със захар. След като са се размножили достатъчно, техническите сътрудници на компанията използват генетичните си познания за растението, придобити вследствие на десетилетни изследвания, за да активират някои гени и да деактивират други. В резултат на това клетката се променя и се разраства в памучно влакно.

До момента Galy е успяла да произведе няколко килограма от лабораторно отглеждания памук. Ако успее да разшири мащаба, компанията има големи мечти за лабораторно отглеждане и на какао и кафе на прах. На щанда си в рамките на Breakthrough Energy Summit в Лондон през юни Galy показа и трите продукта.

Купувачите на памук се интересуват от дължината на нишките, здравината и чистотата му. Galy вече притежава чистота, тъй като процесът се случва в лабораторен съд, който не може да се отваря. Това ѝ е помогнало да си осигури сделка за 50 млн. долара със Suzuran Medical Inc. за медицински памук, който компанията планира да доставя за десет години, след като започне да произвежда в индустриален мащаб.

За дрехи Буено казва, че компанията му все още трябва да подобри дължината на нишките. Това развитие ще се нуждае от инвестиции в допълнителни изследвания. В съобщение от вчера Galy заяви, че е набрала 33 млн. долара от Breakthrough Energy Ventures, ръководена от Бил Гейтс, H&M и Inditex, с което общата набрана сума от компанията до момента достига 65 млн. долара.

Мартин Екенбарк, ръководител на лабораторията за кръгови иновации на H&M, казва, че компанията за бърза мода наблюдава ръст в търсенето на памук. „Клиентите предпочитат да пипнат с ръка тъканите, произведени от памук“, отбелязва той.

След като H&M спря да използва памук от област Синдзян в Китай в началото на 2021 г. след твърдения за принудителен труд, тя е изправена пред бойкоти в Китай. Компанията и други потребители на памук искат да намерят решения, които могат да произвеждат памук без тези рискове.

Inditex е инвестирала в над 300 стартиращи компании с цел да намери нови материи, които имат по-слабо влияние върху околната среда, съобщи говорител на компанията. Сега тя работи с Galy за „повишаване на качеството на тъканите чрез различни тестове за доказване на концепцията“.

Памукът е много по-евтин от месото и има по-малък пазар. Световният пазар на памук се оценява на около 60 млрд. долара, а памукът се продава за малко над 1 долар на килограм, докато пазарът на месо се оценява на над 1 трлн. долара. Затова вниманието на Буено не е насочено само върху разширяване на производството, а и това да се случи с малка част от разходите, необходими за процеса по лабораторно отглеждане на месо.

Няколко неща помагат на Galy. Клетките на растението се нуждаят само от захар, за да се размножават за разлика от сложните материали за растеж, използвани за месото. И предвид факта, че хората няма да ядат памука, Galy може да използва реактори, които не трябва да се придържат към толкова високи стандарти за хигиена.

Оставащите препятствия не са малки. Въпреки изобилното финансиране и въодушевлението на инвеститорите, компаниите за лабораторно отглеждане не успяват да се разраснат заради педантичния характер на биологията и не успява да продават продуктите си на много по-висока цена от традиционните алтернативи. Galy ще се сблъска със същия проблем и набира средства в момент, когато инвестициите в климатични технологии се свиват. Това е една от причините компанията да няма за момента нито един голям комерсиален конкурент за разработването на лабораторно отглеждан памук.

Питър Търнър, партньор в Breakthrough Energy Ventures, отбелязва, че памукът на Galy днес е на същия етап, на който се намираше лабораторно отглежданото месо през 2013 г. Тогава нидерландският изследовател Марк Пост направи бургер, който струваше 250 хил. евро. Това доведе до бърз ръст на стартиращите компании, преследващи наградата, а финансирането за сектора достигна връх през 2021 г. Galy не разкрива колко струва памукът ѝ днес.

„Напълно очакваме да последва конкуренция“, казва Търнър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:06 | 22.09.24 г.
fallback
Още от Мода виж още