fallback

Shein се ангажира с инвестиции в ЕС и Великобритания преди потенциалното си IPO

Компанията планира да разположи част от съоръженията си в Европа

11:16 | 10.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Гигантът в бързата мода Shein заяви, че ще инвестира 250 млн. евро в рамките на пет години във Великобритания и Европа, докато компанията се бори с критиките срещу модела си, базиран върху доставянето на евтини дрехи и аксесоари от заводи в Китай директно на потребители в цял свят, съобщава Ройтерс.

Shein, която се готви за възможно листване на акциите си в Лондон, вече произвежда някои дрехи в заводи в Турция, макар че повечето ѝ продукти се правят от около 5400 доставчици основно в Гуанджау, Китай.

Текстилни асоциации и политици из Европа обвиняват Shein, че вреди на местната индустрия, като наводнява пазара с дрехи на цени, с които местните заводи и търговци не могат да се конкурират. Това се дължи отчасти на данъчно облекчение за пакети на стойност под 150 евро, които влизат в Европейския съюз. Подобно данъчно облекчение във Великобритания важи за пакети на стойност под 135 паунда (173 долара).

ЕС обсъжда премахването на ограничението като част от реформа на митническите правила, предложена от Европейската комисия през май 2023 г.

Shein заяви във вторник, че е заделила 50 млн. евро за „потенциални инвестиции в научноизследователска и развойна дейност или пилотни съоръжения за производство на Shein в Европа или Великобритания“, както и инициативи, с които да помогне на брандове и дизайнери от региона да достигнат по-широк пазар чрез платформата на Shein.

Компанията, известна с тениските си за по 5 долара и рокли за по 10 долара, отчете рекордни продажби от около 45 млрд. долара през 2023 г. и бе оценена на 66 млрд. долара в кръг от финансиране миналата година.

Говорейки пред Ройтерс, изпълнителният председател на Shein Доналд Тан е отказал да даде допълнителна информация за това къде компанията разглежда възможности за започване на аутсорсинг дейността си.

Компанията „държи възможностите отворени“, казва той, но отбелязва, че съоръженията най-вероятно ще бъдат на доставчици, а не притежавани и управлявани от Shein.

Той казва, че делът на продуктите на Shein, произведени в Турция, в момента е незначителен спрямо Китай, но расте бързо.

Освен това Shein казва, че ще привлече повече британски и европейски творци и дизайнери към инкубаторската си програма.

Новината излиза в момент, когато компанията трябва да се адаптира към нови правила на ЕС, отчасти целящи да гарантират, че онлайн платформите не нарушават законите за интелектуалната собственост.

Основата в Китай Shein казва още, че стартира „фонд за кръгова“ икономика с първоначална инвестиция от 200 млн. евро, като целта е подкрепа на стартъпи и бизнеси из региона, които разработват технологии за рециклиране на текстил.

„Предвид мащаба и обхвата на Shein… тя може да стане катализатор за широко приемане на тези решения из индустрията“, казва Тан.

Компанията кани бизнеси, финансови институции и държавни инвестиционни фондове да съинвестират във фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:16 | 10.07.24 г.
fallback
Още от Мода виж още