fallback

Луксозният бранд маратонки Golden Goose планира IPO в Милано

Ако предлагането е успешно, Golden Goose ще бъде поредният дебют, който съживи европейския IPO пазар

16:45 | 30.05.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Италианският бранд за луксозни маратонки Golden Goose заяви в четвъртък, че се прицелва в първично публично предлагане (IPO) на миланската борса Euronext през юни, съобщава Ройтерс.

Ако предлагането е успешно, Golden Goose ще бъде поредният дебют, който съживи европейския IPO пазар, включително след тези на CVC, Galderma и Puig.

„IPO е следващата логична стъпка в историята на успеха, която започна във Венеция през 2000 г.“, казва главният изпълнителен директор Силвио Кампара в изявление. „Създали сме луксозен бранд, който днес се радва на лоялна общност от 1,5 млн. души в над 80 държави“.

Предложението ще се състои от съществуващи акции, както и нови акции за над 100 млн. евро, за да се достигне свободно търгуване, равно на поне 25% от съществуващия акционерен капитал.

Постъпленията ще бъдат използвани за укрепването на капиталовата структура на компанията и за намаляване на дълга, каза компанията в прессъобщение.

Golden Goose, която бе оценена на 1,3 млрд. евро, когато бе придобита от компанията за частни инвестиции Permira през 2020 г., заяви, че ще обяви условията на IPO-то с приближаването на датата му.

Маратонките Golden Goose, със звезда от външната си страна, струват около 500 евро за чифт.

Нетните приходи на групата достигнаха 587 млн. евро миналата година, с коригирана основна печалба от 200 млн. евро през 2023 г. - с 19% повече на годишна база.

Permira цели коефициенти за Golden Goose, подобни на тези, постигнати от групата за луксозни дрехи Moncler, твърдят два източника, близки до въпроса.

Очаква се Moncler да се търгува на корпоративна стойност от около 12 пъти основната печалба през следващите месеци, показват данните на LSEG.

Търсенето на луксозни стоки се забавя, като групите, изложени на клиенти от висок клас, се представят по-добре от тези, които разчитат на клиенти, които тепърва искат да навлязат в сектора.

BofA, J.P. Morgan, Mediobanca и UBS ще действат като съвместни глобални координатори и съвместни поематели в IPO-то, а BNP Paribas, Citigroup и UniCredit също ще са съвместни букрънъри. Lazard е финансовият съветник на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:45 | 30.05.24 г.
fallback
Още от Мода виж още