fallback

Рафаел Надал напуска професионалния тенис със 135 млн. долара от награден фонд

Испанската тенис звезда получава приходи и от редица спонсорски договори

17:11 | 11.10.24 г.

Испанската тенис легенда Рафаел Надал, който спечели 22 титли в турнири от Големия шлем в кариера си, обяви в четвъртък, че ще се оттегли от професионалния тенис следващия месец.

Надал става професионален тенисист на 15-годишна възраст през 2001 г. На 38 години той ще окачи ракетата в края на 2024 г. и ще сложи край на 23-годишната си кариера в турнири на ATP.

Трофеите на Надал му спечелиха и значителни парични награди. Освен това той подписа редица доходоносни договори със спонсори като един от най-добрите спортисти на всички времена.

По данни на списание Forbes Надал може да получи хонорар в размер на над 1 млн. долара само за появата си на дадено събитие.

CBS обобщава каква е паричната награда, която Надал е заработил в бляскавата си кариера, както и стойността на спонсорските му договори през годините и предполагаемото му нетно богатство.

Парични награди от турнири

92-те титли на Надал от професионални турнири са му донесли общо близо 135 млн. долара от наградния фонд за мачове на сингъл и по двойки, сочат данни на ATP Tour.

Надал е спечелил 1080 мача, а е загубил 227, сочат данните на организацията. Тъй като професионалните тенисисти получават парични възнаграждения не само при победи, а в зависимост от това колко далеч са стигнали в даден турнир, той е заработвал пари дори когато не е ставал шампион.

През последните години Надал е преследван от контузии, които го принудиха да се оттегли от някои турнири. Въпреки това от началото на 2024 г. той е заработил 301 661 долара от награден фонд, сочат данните на ATP Tour.

Партньорства с брандове

През 2024 г. Надал беше на шесто място сред най-високоплатените тенисисти с 23,3 млн. долара, сочи класация на списание Forbes. Възнагражденията му извън корта съставляват по-голямата част от приходите му в размер на 20 млн. долара.

Като един от най-големите играчи Надал има дългогодишни договори с редица марки. Той е спонсориран от автомобилната компания Kia от 20 години насам, а през 2023 г. подписа договор да бъде посланик на IT компанията Infosys.

Той също така е спонсориран от производителя на часовници Richard Mille и отдавна носи модели на бранда, чиято цена е минимум шестцифрено число. „За мен часовникът вече е като втора кожа“, споделя Надал, цитиран от сайта на Richard Mille.

Тази година той се обедини с конкурента си Роджър Федерер в кампанията „Основни ценности“ на луксозния бранд Louis Vuitton.

Надал подписа договор да бъде лице и на Федерацията по тенис на Саудитска Арабия въпреки критиките, че страната използва спорта, за да прикрива нарушения на човешките права и проблеми с равенството между половете. Според Forbes Надал получава седемцифрена сума годишно от това партньорство.

Той подписа и договор с Nike и носи обувки и екипировка на марката на корта от началото на кариерата си. Компанията не съобщава стойността на договора си с тенисиста, но според Yahoo Sports, гигантът в спортната екипировка му плащал около 10 млн. долара под формата на бонуси в годините, когато е бил номер едно в света.

Надал не е съобщил какви ще бъдат следващите му стъпки. Очаква се той да играе на демонстративен турнир в Рияд, Саудитска Арабия, в който ще участват още Новак Джокович, световният номер едно Яник Синер и другата испанска тенис звезда Карлос Алкарас. Победителят ще получи чек за 6 млн. долара, повече от паричната награда на който и да е от турнирите от Големия шлем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:11 | 11.10.24 г.
fallback
Още от Спорт виж още