fallback

Саудитска Арабия може да се кандидатира за домакинство на Олимпийските игри

Страната увеличава портфолиото си от спортни събития, като през 2025 г. ще домакинства на първата Олимпиада по електронни спортове

12:12 | 28.08.24 г.

Саудитска Арабия може да се кандидатира за домакинство на Олимпиадата на фона на напредъка на мащабните икономически реформи и огромните инвестиции в спорта.

„Ние като държава се подготвяме да правим все повече и повече и смятам, че Олимпиадата е логична стъпка“, коментира принц Фейсал бин Бандар бин Султан Ал Сауд, председател на Саудитската федерация по електронни спортове.

По думите му кандидатурата на страната ще бъде подадена, „когато сме готови“.

Принцът говори в кулоарите на церемонията по закриването на първото по рода си Световно първенство по електронни спортове, което се проведе в Рияд. Първенството предложи рекорден награден фонд за индустрията в размер на 60 млн. долара.

Потенциалният интерес на Саудитска Арабия към евентуално домакинство на Олимпийските игри е в съответствие с увеличаването на портфолиото от спортни събития, които се провеждат в страната от Персийския залив, включително първите Олимпийски игри по електронни спортове през 2025 г. Рияд сключи 12-годишна сделка с Международния олимпийски комитет през юли за домакинството на това събитие.

Саудитците също трябва да бъдат домакини на Зимните азиатски игри през 2029 г. и са на прага да домакинстват на Световното първенство по футбол през 2034 г.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман постави спорта, развлеченията и туризма в центъра на своята мултитрилионна програма, за да разнообрази икономиката на страната и да намали зависимостта ѝ от петрола. Той смята, че тези индустрии са критични за подобряване на качеството на живот на местните саудитци, много от които са на възраст под 30 години.

От 2026 г. до 2032 г. Италия, САЩ, Франция и Австралия ще домакинстват Олимпийски игри. Египет и Катар са сред страните в Близкия изток, които биха могли да кандидатстват за събития след този период.

Олимпийският комитет на Саудитска Арабия не е отговорил веднага на искането за коментар, отправено от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:13 | 28.08.24 г.
fallback
Още от Спорт виж още