fallback

Олимпиадата е дала временен тласък на икономиката на еврозоната и Франция

Този импулс едва ли ще се пренесе в следващите месеци, според икономисти

14:10 | 25.08.24 г.

Олимпийските игри в Париж са дали временен тласък на икономиката на еврозоната след рязкото покачване на разходите, тъй като спортисти и зрители се стекоха във френската столица за лятното спортно събитие.

Според икономисти ръстът на активността, подхранван от френския сектор на услугите, тъй като милиони туристи посетиха Париж за двуседмичното спортно събитие, е подкрепил икономиката на всички държави, които използват единната валута, пише Guardian.

Олимпийският тласък обаче е прикрил разочароващо представяне на други сектори, водено от срива в производството в Германия.

Домакинството на Олимпийските игри може да донесе икономически ползи, защото действа като катализатор за строителството, туризма и индустрията на събитията, както и чрез повишаване на глобалния профил на страните домакини и бизнеса.

Правителството на Великобритания например изчислява, че домакинството на Олимпийските и Параолимпийските игри в Лондон през 2012 г. е генерирало до 41 млрд. паунда за британската икономика до 2020 г. Международният олимпийски комитет изчислява, че игрите в Париж могат да донесат икономическа полза от 12,2 млрд. долара в рамките на региона Ил дьо Франс, а игрите в Лос Анджелис през 2028 г. могат да осигурят увеличение на продукцията с 18,3 млрд. долара.

Въпреки това, докато големите спортни събития могат да бъдат от полза за някои сектори от икономиката, те могат също така да изместят дейността в други области, което затруднява количественото определяне на нетното въздействие.

Въпреки стимулирането на френския сектор на услугите, основната картина за по-широката икономика на еврозоната предполага, че перспективите са достатъчно слаби, за да оправдаят ново намаление на лихвения процент от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Сайръс де ла Рубиа, главен икономист в Hamburg Commercial Bank, коментира, че по-внимателен поглед върху числата разкрива, че основните фундаментални показатели могат да са по-колебливи, отколкото изглеждат.

„Повишението до голяма степен идва от скока на дейността в сферата на услугите във Франция, като индексът на бизнес активността скочи с почти пет пункта, вероятно свързан с шума около Олимпийските игри в Париж“, допълва той.

Според него обаче е съмнително този импулс да се пренесе през следващите месеци.

Томас Пю, икономист в RSM UK, прогнозира, че според данните Bank of England вероятно ще изчака до ноември, преди да намали отново лихвените проценти.

Bloomberg Economics прогнозира, че Олимпийските игри в Париж ще осигурят ръст от 0,3 процентни пункта на БВП на Франция през третото тримесечие, предимно заради по-високото потребление на билети, излъчвания и туристическите услуги. Този ​​ефект обаче ще бъде временен и през четвъртото тримесечие се очаква рязко забавяне.

Според Bloomberg оценката на дългосрочните ползи от подобренията на инфраструктурата и други инвестиции, извършени във връзка с провеждането на Олимпиадата, ще отнеме години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 25.08.24 г.
fallback
Още от Спорт виж още