fallback

Русия не е на Олимпиадата, но руснаците не спират да гледат състезанията

Руски официални представители критикуваха Олимпийските игри, но канали в социалните мрежи излъчват пиратско съдържание

11:33 | 02.08.24 г. 6

След като страната им получи забрана да участва на Олимпийските игри, руски официални представители от президента Владимир Путин надолу не спестиха критиките си към Игрите в Париж. Както можеше да се очаква, те не бяха доволни от решението за забрана на руския отбор, определиха церемонията по откриването за „отвратителна“ и прогнозираха, че спортът в западните страни в крайна сметка ще умре, пише Wall Street Journal.

Руснаците обаче не възприемат посланието. За първи път от четири десетилетия руските телевизии не излъчват Игрите, но десетки канали в социалните мрежи показват на живо пиратско съдържание. Някои канали препредават церемонията по откриването и състезанията, включително спортна гимнастика и баскетбол, с руски коментатори, които говорят върху оригиналните англоезични водещи. Броят на търсенията в интернет за „как да гледам Игрите от Русия“ рязко се увеличи.

Медиите, включително държавните осведомителни агенции, отразяват писмено повечето състезания от Олимпиадата. Някои местни информационни сайтове съобщават възторжено за представянето на шепата руски спортисти, които се появиха в Париж като неутрални, както и тези, които смениха националността си през последните години.

„Глупаво е да се правим, че не ни интересува какво става [с руснаците] на Игрите през 2024 г.“, отбеляза коментаторът Олег Шамонаев в неотдавнашна статия за Sport-Express.ru.

Олимпийските игри винаги са били изключително популярни в Русия, която обикновено изпраща една от най-големите делегации. Дори когато страната се появяваше под различни акроними без знамето си на всички Олимпийски игри от 2018 до 2022 г. заради санкции, свързани с нарушения за допинг, тя пак изпращаше армия от руски спортисти. Обратно в Русия почитателите на спорта са огромен брой. Около 64% от населението в големите руски градове са гледали поне едно събитие от Зимната Олимпиада в Пекин през 2022 г., сочат данни на компанията за изследване на медиите Медиаскоп.

За последен път Русия беше лишена от телевизионно излъчване на Олимпийските игри през 1984 г., когато СССР бойкотира Летните олимпийски игри в Лос Анджелис. Но 40-години по-късно има куп възможности за заобикаляне на забраната.

„Ако има толкова големи почитатели, те могат с лекота да гледат всичко по интернет“, заяви депутатът в Държавната дума и бивша състезателка по фигурно пързаляне Ирина Роднина, цитирана от Sport-Express.ru. „Ще има много излъчвания и това е напълно възможно“, допълни тя.

Но държавните медии и големите телевизионни канали отразиха церемонията по откриването в Париж, дори само за да подемат отново любимата си тема – покварата на либералния Запад.

Конкретно един момент, който организаторите бяха замислили като пресъздаване на картината „Пирът на боговете“, но някои го осъдиха заради приликата му с картината на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря“, привлече специално внимание както в Русия, така и в западните страни. Организаторите на Игрите в Париж се извиниха за картината, след като бяха подложени на силни критики от религиозни групи и консервативни политици.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че е гледал по-голямата част от церемонията и видял „напълно отвратителни моменти“. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че видяла повод за утеха за редицата руски журналисти, на които беше отказана акредитация за Игрите.

„Поне няма да бъдете хапани от плъхове, няма да получите стомашно-чревно разстройство в Сена и няма да ви подлудят с побъркани вампири“, каза тя.

Въпреки предупрежденията за здравето им много руснаци търсят варианти да гледат Игрите онлайн.

Търсенията с въпроса „Как да гледам Олимпийските игри?“ са се увеличили рязко в руската търсачка Яндекс преди Игрите, както и търсенията за виртуални частни мрежи, които позволяват на потребителите да заобиколят блокадата в страната на чуждестранни сайтове.

В отговор редица канали в популярни социални мрежи като ВК или Телеграм слагат стрийминги на английски език онлайн.

„Ще покажем всички най-вълнуващи моменти от Игрите на живо“, се казва в публикация в канала ВК, където се изброяват спортове от плуването до тениса и борбата. „Напрегната битка за победа, невероятни рекорди и силни емоции. Не пропускайте основното спортно събитие на годината!“, се посочва още.

Друг канал призова зрителите да „ни благодарят за излъчването“, като направят дарения и показва събраната сума, като приносът варира от 1 до 25 долара.

„Ще излъчите ли водна топка?“, пита потребител в коментарите под излъчване на баскетболната среща за жени между САЩ и Япония. „Ще направим всичко възможно“, отговарят администраторите на канала.

Руските спортисти и спортни представители са разделени дали да гледат Игрите. Роман Ротенберг, генерален мениджър на националния отбор по хокей на лед, заяви, че „дори да има пиратски канал, няма да го гледам. Аз съм отговорен гражданин“.

Двукратната олимпийска шампионка в синхронното плуване Влада Чигирьова не е съгласна. Тя не може да се откаже от гледането.

„За мен Олимпиадата продължава да бъде празненство на спорта. Разбира се, че ще гледам Игрите... по телевизията или в „Телеграм“, допълва тя пред руска медия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 02.08.24 г.
fallback
Още от Спорт виж още