fallback

Пари, крави и диаманти - какво мотивира олимпийците за победа?

Родните страни на призьорите не пестят средства и освен пари за атлетите има и необичайни награди, коментира редакторът на Gol.bg Веселин Коларов

15:40 | 26.07.24 г.

Международният олимпийски комитет не дава парични награди за олимпийските медалисти, но за сметка на това родните страни на призьорите не пестят средства и освен пари за атлетите има и необичайни награди. Златният медал от Олимпиада е безценен за един спортист, но паричната стойност се определя от местните олимпийски комитети или правителствата на всяка страна, коментира редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria часове преди откриването на XXXIII Летни олимпийски игри в Париж.

Той съобщи, че тази година още през април световната федерация по атлетика стана първата международна федерация, която ще награждава финансово шампионите на олимпийските игри и „това създаде интересен казус“.

Според него и сега има по-оригинални федерации, които освен пари раздават някои много специални и необичайни награди. „Индонезийската, например, ще даде крави на своите медалисти. Инициатива, която ще повтори това, което беше направено през 2021 г. след игрите в Токио. Олимпийските шампионки по бадминтон Грейша Полии и Априяни Рахаю след победата си в Токио получиха пет крави, нова къща, ресторант и награда от около 350 хил. долара в брой“, даде пример Коларов.

Според него въображение не липсва дори в Австрия, която ще даде на победителите си монети, кръстени на прочутия Виенски филхармоничен оркестър – предмети с голяма символична и дори икономическа стойност, тъй като са скъпи златни реликви. „За да се сдобиете с тези ценни колекционерски предмети, са необходими повече от 18 хил. евро. Емитирана за първи път през 1989 г. от австрийския монетен двор, тази монета е ценена от любителите на нумизматиката заради своята красота и чистота“, отбеляза журналистът.

Той съобщи и за други стимули, които карат спортистите да искат да станат победители. „Мъжете спортисти от Южна Корея ще имат допълнителна мотивация в Париж – да се опитат да се освободят от задължителната военна служба. Голямо постижение, може би повече от златото, което може да се окаже и много положително за кариерата им. Всъщност олимпийският подиум е една от малкото възможности за спортистите да не отбиват военната си служба. По този начин кариерата им няма да бъде прекъсната за задължителните 18 месеца за всички мъже на възраст между 18 и 28 години“, поясни Веселин Коларов.

По думите му Полша е държава, която също не пести средства за спечелване на олимпийски медали. „Освен парична награда полските олимпийски шампиони ще получат диамант, ваучер за пътуване за двама души на стойност около 23 хил. евро, картина, нарисувана от местни художници, и двустаен апартамент в столичен квартал на Варшава“, разкри журналистът.

В кои спортове са най-силни българите, които ще бъдат на Олимпиадата в Париж? Защо участието на български спортисти в борбата е най-малочислено? Какво ще мотивира нашите спортисти да се стремят към победа в Париж? Какво шоу с изпълнители като Лейди Гага ще изненада зрителите?

Повече за Олимпийските игри, които се откриват днес в Париж, може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:40 | 26.07.24 г.
fallback
Още от Спорт виж още