fallback

Испанските футболни клубове очакват да излязат на печалба тази година

Според прогнозите тя ще достигне 27 млн. евро след загуба от 140 млн. евро предходния сезон

11:26 | 08.05.23 г.

Футболните клубове в испанската професионалната футболна лига очакват да постигнат комбинирана печалба в края на този сезон, тъй като бизнесът се възстановява благодарение на почитателите, които пълнят стадионите след отмяната на ограниченията заради пандемията, пише Bloomberg.

Нетната печалба на клубовете, играещи в "Ла Лига" Сантандер (първа дивизия - б.р.) и ЛаЛига СмартБанк (втора дивизия - б.р.), се очаква да достигне 27 млн. евро за сезон 2022-2023 г. , след загубата от 140 млн. евро в предходния сезон. Общите приходи се очаква да достигнат 4,9 млрд. евро. За сравнение приходите в края на сезон 2018-2019 г., последния преди пандемията, достигнаха 4,88 млрд. евро.

Приходите са нараснали с 23% до 4,84 млрд. евро миналия сезон, тъй като почитателите можеха отново да наблюдават мачовете на живо след смекчаването на ограниченията заради COVID. Испанската футболна лига е втората по големина в Европа от гледна точка на общи приходи, като отстъпва само на Английската висша лига, която има приходи от 8,4 млрд. евро.

Испанските клубове получават и свежи пари след споразумението, което футболната лига постигна със CVC Capital Partners. То предвижда компанията за частни капиталови инвестиции да вложи около 2 млрд. евро във футболното първенство. Въз основа на споразумението клубовете трябва да разпределят част от средствата, които получават, за да подобрят стадионите си. Макар че това е допринесло за увеличение с 45% на инфраструктурните разходи на годишна база, инвестициите в играчи все пак са съставлявали най-голям дял от общите разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 08.05.23 г.
fallback
Още от Спорт виж още