fallback

Южнокорейска писателка спечели Нобеловата награда за литература

Тя е едва вторият южнокорейски носител на престижното отличие след бившия президент Ким Те-джун, който получи Нобеловата награда за мир през 2000 г.

16:54 | 10.10.24 г.

Южнокорейската авторка Хан Канг спечели Нобеловата награда за литература за 2024 г. за „силната ѝ поетична проза, която се изправя пред исторически травми и показва крехкостта на човешкия живот“, съобщи комитетът, който присъжда наградата, цитиран от Ройтерс.

Тя се връчва от Шведската академия и е придружена с парична премия от 11 млн. шведски крони (1,1 млн. долара).

„Тя има уникално познаване на връзките между тялото и душата, живота и смъртта и нейният поетичен и експериментален стил са превърна в иноватор в съвременната проза“, коментира Андерс Олсон, председател на Нобеловия комитет на академията, в комюнике.

Хан Канг е първата южнокорейка, която получава наградата за литература. Тя започва кариерата си през 1993 г. с публикацията на редица стихотворения в списание „Литература и общество“, докато дебютът ѝ в прозата е през 1995 г. със сборника с кратки разкази „Любовта на Йосу“.

Тя е родена през 1970 г. и идва от литературно семейство, баща ѝ е уважаван романист.

През 2016 г. Хан Канг спечели международната награда „Букър“ за романа си „Вегетарианката“, първия ѝ роман, който е преведен на английски и е смятан за нейния голям международен пробив.

В романа главната героиня, след ужасяващи кошмари, решава да се изправи срещу социалните норми, като отхвърля месото и предизвиква притеснения у семейството си за психичното ѝ здраве.

По две от книгите на Хан Канг са заснети филми – „Вегетарианката“ през 2009 г. и „Белези“ през 2011 г.

Романът ѝ от 2002 г. „Студените ти ръце“, в който явно се прокрадва интересът на авторката към изобразителното изкуство, е създаден под формата на ръкопис, оставен от изчезнал скулптор, който е обсебен да прави отливки на женски тела.

Хан Канг е вторият южнокорейски носител на Нобелова награда след бившия президент Ким Те-джун, който през 2000 г. спечели Нобелова награда за мир.

„Успях да говоря с Хан Канг по телефона. Тя изглежда имаше обикновен ден, тъкмо приключваше вечерята със сина си“, каза Матс Малм, постоянен секретар на Шведската академия, на пресконференция.

Нобеловата награда за литература често предизвиква както похвали, така и критики, включително заради пропуски на именити автори като Лев Толстой, Емил Зола и Джеймс Джойс. През 2016 г. наградата за американския текстописец Боб Дилън беше похвалена като радикално преосмисляне на това какво всъщност представлява литературата, но също така беше възприета като пренебрежение към автори в по-традиционни жанрове.

Нобеловата награда за литература привлича най-голямо внимание заедно с наградата за мир, като поставя писателите в светлините на прожекторите и води до ръст на продажбите на книгите им, който обаче може да е краткотраен за по-малко известни автори.

Въпреки това паричната награда и мястото в списък, който включва известни имена като ирландския поет Уилям Бътлър Йейтс, който спечели през 1923 г., американския писател Ърнест Хемингуей, който взе наградата през 1954 г., и колумбиеца Габриел Гарсия Маркес, победител през 1982 г., остават престижно признание.

Норвежкият автор и драматург Юн Фосе спечели през 2023 г.

Наградата за литература следва тези за медицина, физика и химия, които бяха обявени по-рано тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:54 | 10.10.24 г.
fallback
Още от Изкуство и култура виж още