fallback

Pink Floyd е продала музикалния си каталог за 400 млн. долара

Купувачът е Sony Music, похарчила над 1 млрд. долара за музикални каталози

14:25 | 03.10.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Британската рок банда Pink Floyd е продала музикалния си каталог заедно с правата върху името и подобия на Sony Music за 400 млн. долара, съобщава FOX Business.

Източници са заявили за Variety, че легендарната рок банда е стигнала до споразумение след десетилетия на борба между членовете на групата. Според медията сделката включва само правата върху записаната музика, но не и върху авторството. Financial Times също съобщи за сключената сделка.

Музикалният каталог на Pink Floyd е един от най-високо оценяваните в съвременната музика с албуми като Dark Side of the Moon, The Wall, Wish You Were Here, Animals и др.

Според Variety Sony е похарчила над 1 млрд. долара за музикални каталози – от Боб Дилън до Брус Спрингстийн.

От Pink Floyd не са отговорили веднага на искането за коментар от FOX Business.

Преговори за музикалния каталог на Pink Floyd се водят от години. Variety съобщи по-рано, че бандата е сключила сделка през 2022 г. за продажбата му срещу 500 млн. долара, но вътрешните битки в групата са провалили споразумението.

Коментарите на Роджър Уотърс срещу Израел и Украйна и в подкрепа на Русия най-вече са затруднили приключването на сделката, посочва Variety.

През 2022 г. Pink Floyd представи първото си ново парче от близо 3 десетилетия, за да събере пари за Украйна. Hey Hey Rise Up включва членовете на банката Дейвид Голмор и Ник Мейсън, както и украинския изпълнител Андрий Хлевнюк от групата BoomBox.

Pink Floyd е основана в Лондон в средата на 60-те години и помага за изграждането на британската сцена на психеделичния рок, преди да издаде емблематични албуми от 70-те години като The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here и The Wall.

Уотърс, който е сред основателите, напусна през 1985 г., а останалите членове последно записваха заедно през 1994 г. за албума The Division Bell.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:25 | 03.10.24 г.
fallback
Още от Изкуство и култура виж още