fallback

САЩ инвестират 240 хил. долара в център за изкуство и култура във Варна

ReBonkers се помещава в историческа сграда от 1827 г., която първоначално е служила като склад за барут на османските власти

14:55 | 25.09.24 г.

САЩ ще инвестират 240 хил. долара във варненския културен център ReBonkers чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство (AFCP), съобщават от посолството на САЩ в България.

Варна е най-големият бенефициент по проект на AFCP в Европа тази година, като от 2002 г. насам САЩ са инвестирали над 1,3 млн. долара в девет проекта на AFCP в цяла България.

ReBonkers се помещава в историческа сграда от 1827 г., която първоначално е служила като склад за барут на османските власти. Мястото представлява най-старата напълно запазена сграда във Варна и през годините е имало различни функции. През 90-те години на миналия век там се помещава музикален клуб „Бонкърс“, а от 2022 г. е пространство за независимо изкуство. От откриването си ReBonkers е било домакин на над 500 събития с над 600 български и международни артисти.

ReBonkers е културен център, който предлага визуални изкуства, театър, танци и музикални събития и служи като място за срещи на обществени групи и неправителствени организации. Проектът има за цел да осигури целогодишна достъпност, овластяване на общностни групи и насърчаване на устойчивостта, креативността и приобщаването.

Сдружение „Таляна“, което управлява дейностите и сайта на ReBonkers, ще бъде основен партньор на посолството по този проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:53 | 25.09.24 г.
fallback
Още от Изкуство и култура виж още