fallback

БНБ показва 145 творби на художници, повлияли върху българската живопис

Изложбата, посветена на 145-ата годишнина от основаването на централната банка, може да се разгледа до 31 януари 2025 г.

19:29 | 24.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Подбрани творби от художествената колекция на Българската народна банка и на автори, повлияли активно през годините върху насоките на развитие на живописта в България, са представени в изложба, посветена на 145-ата годишнина от основаването на централната банка. В експозицията в паричния салон са представени произведения на Антон Митов, Владимир Димитров-Майстора, Константин Щъркелов, Никола Танев, Генко Генков, Светлин Русев.

„Правим това в духа на добрите традиции и осъзнавайки своята отговорност към съхраняването и популяризирането на националното художествено наследство, което не само възпроизвежда миналото, но го продължава и съхранява във времето. Българската народна банка е една от първите национални институции, които полагат основите и развиват своята художествена колекция“, заяви при откриването на изложбата управителят на БНБ Димитър Радев, цитиран от пресцентъра на централната банка.

Снимка: БНБ

Специално за изложбата е отпечатан каталог, който представя 145 избрани творби от колекцията на БНБ.

„Колекцията е синтез на класическа и модерна живопис, изпълнена с различни техники и колорит, и в исторически план може да се определи като представителна извадка на българската живопис. В нея присъстват както известни шедьоври, така и творби на по-малко популярни автори, създали прекрасни произведения, включително на художници, чиито имена конюнктурно са заглъхнали в годините“, посочи гуверньорът на БНБ.

Снимка: БНБ

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 31 януари 2025 г., всеки работен ден между 8:30 и 15:30 часа с работното време на БНБ за граждани.

Снимка: БНБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:29 | 24.09.24 г.
fallback
Още от Изкуство и култура виж още