fallback

„Бийтълджус Бийтълджус“ оглави българския боксофис

Сред най-гледаните заглавия са още режисьорският дебют на Зоуи Кравиц и поредния опит да бъде съживен „Гарванът“

10:07 | 10.09.24 г.

„Бийтълджус Бийтълджус“ е най-гледаното заглавие в българските кина през последната седмица, показват обобщените данни на киносалоните у нас.

Тридесет и шест години след събитията от „Бийтълджус“, семейство Дийц се завръща у дома в Уинтър Ривър след неочакваната смърт на Чарлз Дийц. Животът на Лидия (Уинона Райдър) се преобръща с главата надолу, когато нейната непокорна дъщеря Астрид (Джена Ортега) открива мистериозния модел на града на тавана и порталът към отвъдното се отваря случайно, освобождавайки Бийтълджус (Майкъл Кийтън). В продължението на филма на Тим Бъртън участват още Катрин О‘Хара, Уилям Дефо, Моника Белучи, Джъстин Теру.

През премиерния си уикенд в България той е гледан от 5151 зрители, донасяйки приход от 70 514 лв. Филмът събра 110 млн. долара в Северна Америка, като се нареди сред най-добрите премиери за годината след „Отвътре навън 2“ и „Дедпул и Върколака“.

На второ място сред най-гледаните заглавия у нас е анимацията „10 живота“. В нея главен герой е котаракът Бекет, спасен от всеотдайната студентка Роуз. Той живее в любящ дом, но рядко си дава сметка за късмета си. Всичко обаче се променя, когато непредпазливо губи деветия си живот. Тогава за него започва необикновено приключение, в което да открие истинския смисъл на своето съществуване. Филмът е успял да привлече 20 249 зрители за по-малко от две седмици, генерирайки приход от 222 885 лв. 

Трети е „Дедпул и Върколака“, който е на българските екрани от над месец. Филмът за двамата супергерои на „Марвел“ е събрал 2 324 116 лв. от продажбата на 157 625 билета.

След него остава друго от заглавията, събрало над 2 млн. лв. в боксофиса. „Аз, проклетникът 4“ имаше своята премиера в началото на юли, но продължава да е сред най-гледаните филми у нас. Анимацията за суперзлодея Гру е генерирала 2 390 397 лв. от продажбата на 195 266 билета.

На пето място е „Панда в Африка: По следите на дракона“. Анимацията разказва за малката панда Панг, която тръгва към Африка, за да открие най-добрата си приятелка – отвлеченият женски дракон Джилонг. На непознатия континент малката панда трябва да спаси Джилонг от зъл лъв и неговия помощник, разчитайки на своя ум и няколко нови приятели. Филмът е привлякъл 2478 зрители, генерирайки приход от 26 876 лв.

Шести е „Пришълецът: Ромул“. Действието в седмата част от франчайза за извънземни се развива между събитията от „Пришълецът“ от 1979 г. и „Пришълците“ от 1986 г. Младият екипаж на космическият кораб „Ромул“, който изследва най-затънтените кътчета на изоставена космическа станция, се изправя лице в лице с най-ужасяващата форма на живот във вселената. От премиерата си в средата на август досега научнофантастичният филм е гледан от 37 485 зрители, донасяйки приход от 512 469 лв.

Режисьорският дебют на актрисата Зоуи Кравиц „Мигни два пъти“ е на седма позиция. Кравиц започва да работи по сценария на лентата през 2017 г. – годината, в която избухва скандала с Харви Уайнстийн и обвиненията срещу него в сексуално насилие.

Във филма милиардерът Слейтър Кинг (Чанинг Тейтъм) среща сервитьорката Фрида (Наоми Аке) по време на благотворително събитие и я кани да замине с него и приятелите му на ваканция на частния му остров. Първоначално островът изглежда като райско място, на което дните и нощите се сливат, а всички се забавляват. Когато обаче започват да се случват странни неща, става ясно, че нещо на това място не е наред. Филмът е гледан от 12 340 зрители и е донесъл приход от 160 316 лв.

Осми е „Никога повече“. Създаден по едноименния бестселър роман на Колийн Хувър, филмът поставя темата за домашното насилие под булото на привидно романтична история. Лили Блум (Блейк Лайвли) е млада жена, преживяла травматично детство. Тя иска да обърне гръб на мрачното си минало и да постави ново начало на живота си в Бостън. Там се запознава с харизматичния неврохирург Райл Кинкейд (Джъстин Балдони, който е режисьор на филма) и двамата започват връзка. Със задълбочаването на отношенията им героинята открива отражението на проблемната история на родителите си в собствената си връзка. Филмът е гледан от 48 905 зрители, донасяйки 593 943 лв. приход.

На девето място е най-новият опит за римейк на „Гарванът“. Първият филм от 1994 г. е белязан от смъртта на актьора в главната роля Брандън Лий при инцидент по време на снимачния процес. Никой от създадените след него филми – „Гарванът: Град на ангели“ (1996), сериалът The Crow: Stairway to Heaven  (1998), „Гарванът на спасението“  (2000), The Crow: Wicked Prayer (2005) – не успява да постигне успеха на първия. Това е съдбата и на най-новия опит да се съживи героят от комикса на Джеймс О‘Бар. Макар че в главната роля е Бил Скарсгард („То“, 2017), филмът не е добре посрещнат от критиката. В България той е гледан от 15 754 зрители, донасяйки приход от 201 050 лв.

Десета е анимацията „Отвътре навън 2“, която е донесла 2 465 656 лв. от продажбата на 202 415 билета. Филмът е на българските екрани вече от 13 седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:07 | 10.09.24 г.
fallback
Още от Изкуство и култура виж още