fallback

Paramount отчете отписване за близо 6 млрд. долара от бизнеса си с кабелни мрежи

Акциите обаче поскъпнаха с 5% в следпазарната търговия, тъй като компанията значително надмина очакванията за печалба

16:00 | 09.08.24 г.

Paramount Global намали стойността на кабелните си мрежи с близо 6 млрд. долара и обяви в четвъртък, че ще съкрати 15% от работната си сила в САЩ, докато медийният конгломерат се опитва да преодолее упадъка на бизнеса с кабелна телевизия, съобщава Ройтерс.

Намаленията са част от усилията на Paramount да намали разходите с 500 млн. долара преди сливането със Skydance Media и ще засегнат приблизително 2000 души.

Акциите на Paramount обаче поскъпнаха с 5% в следпазарната търговия, тъй като компанията значително надмина очакванията за печалба на Wall Street, а стрийминг бизнесът отчете първата си тримесечна печалба от три години. Акциите са загубили почти една трета от стойността си от началото на годината досега.

Услугите Paramount+ и PlutoTV на компанията отчетоха оперативна печалба от 26 млн. долара през второто тримесечие спрямо загуба от 424 млн. долара година по-рано.

Paramount е вторият медиен конгломерат през последните дни, който коригира стойността на активи на кабелната си телевизия, за да отрази въздействието на намаляващите рейтинги, което означава по-ниски приходи от реклама. Warner Bros Discovery обяви отписване от над 9 млрд. долара в сряда, позовавайки се на несигурността на таксите от кабелни и сателитни дистрибутори и сделки за спортни права.

Предстоящото сливане на Skydance принуди Paramount да преоцени стойността на всяко от подразделенията си. Това обезценяване води компанията до оперативна загуба от 5,3 млрд. долара за второто тримесечие.

Коригираната оперативна печалба на Paramount, която изключва обезценката, надхвърли оценките на Wall Street с резултат от 867 млн. долара, или 54 цента на акция. Това надхвърли консенсусната оценка от 12 цента на акция, според LSEG.

Очаква се съкращенията на работни места да доведат до разходи от 300 до 400 млн. долара през третото тримесечие, казаха ръководителите на Paramount по време на разговор с инвеститорите. Компанията разглежда различни допълнителни планове за намаляване на разходите, каза финансовият директор Навийн Чопра.

Приходите за второто тримесечие спадат с 11% до 6,8 млрд. долара през тримесечието. Това е под прогнозите на анализаторите за 7,2 млрд. долара.

Телевизионното подразделение, което включва най-високо оценената телевизия в най-гледаното време CBS, както и кабелните мрежи на компанията, отчете приходи за тримесечието от близо 4,3 млрд. долара. Спадът от 17% на приходите спрямо година по-рано отразява по-ниските приходи от реклами и таксите, плащани за лицензиране на предаванията.

Филмовият бизнес на Paramount отчита загуба от 54 млн. долара, въпреки че издания като „Измислени приятели“ оглавиха боксофиса при дебюта си в страната, а „Нито звук: Ден първи“ записа най-доброто финансово представяне за франчайза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:01 | 09.08.24 г.
fallback
Още от Изкуство и култура виж още