fallback

След кината Дедпул може да завладее и аукционите

Изображение на корица от първия комикс с героя е обявено на търг

11:22 | 08.08.24 г.
Снимка: Twitter@HeritageAuctions

Дедпул – устатият отмъстител, който носи огромни продажби за боксофиса в момента, може скоро да постави рекорд в търг на комикси, съобщава Ройтерс.

Изображение на корицата, която показва първата поява на Дедпул в комиксите, излезе за продажба тази седмица от Heritage Auctions с искана цена от 7,5 млн. долара. Ако тази сума бъде постигната, това ще бъде най-скъпата комиксова творба, продавана някога.

Рисунката с молив е създадена от твореца и писател Роб Лийфелд на 23-годишна възраст за брой 98 на New Mutants, който е пуснат през февруари 1991 г.

Лийфелд не е собственик на рисунката. Той я продава на колекционер преди 25 години, но казва, че е развълнуван, че създаденият от него герой се справя толкова добре финансово.

„Просто не спирам да се усмихвам“, казва Лийфелд за търга.

Раян Рейнолдс играе Дедпул в боксофис хита „Дедпул и Върколака“ – филм на Marvel Studios, собственост на Walt Disney. Филмът се превърна в най-печелившия такъв с рейтинг R (за лица над 17 години) на всички времена с глобални приходи от билети за 879 млн. долара.

Когато брой 98 от New Mutants излиза през 1991 г., комиксът струва 1 долара. Сега оригиналните издания се превърнаха в един от най-търсените комикси от колекционери, като броевете се продават на цени от 350 долара до 55 хил. долара в eBay.

„Продаването на творби бе част от потока с приходи по онова време“, казва Лийфелд за Ройтерс. „Продадох тази преди 25 години. Не съжалявам изобщо“.

Лийфелд създава Дедпул като комбинация между Спайдър-мен и G.I. Joe. Веднага след първата си поява Marvel Comics са залети от писма от фенове.

„Marvel се свързаха с мен и казаха, че това е най-големият брой писма на фенове за нов герой от 15 години“, казва Лийфелд. „Те бяха залети с писма, писма на фенове, които ме изпратиха. И кашонът, в която тази поща пристигна... мислех, че получавам миялна машина и сушилня“, шегува се той.

Сегашният рекорд сред търговете за комикси се държи от копие на първи брой на Action Comics, който включва първата поява на Супермен и бе продаден за 6 млн. долара по-рано тази година, също от Heritage Auctions.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 08.08.24 г.
fallback
Още от Изкуство и култура виж още