fallback

КЗК проверява „Музикаутор“ за нелоялни практики при изплащането на възнаграждения

Организацията възприема проверката като положителен сигнал за утвърждаването на авторските права в България

14:39 | 30.07.24 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и представители на МВР са извършили днес проверка в офисите на организацията за колективно управление на права в музикалната индустрия „Музикаутор“, става ясно от съобщение на КЗК до медиите.

Започнато е производство, което да установи дали „Музикаутор“ прилага нелоялни практики при определянето и изплащането на възнаграждения на правоносителите, като същевременно си осигурява извличане на ползи под формата на приходи. Според КЗК това би могло да лиши правоносителите от полагащите им се приходи и да намали стимулите им за създаване на нови произведения, се посочва в съобщението от регулатора.

Комисията се е самосезирала по две медийни публикации, първата от които е от 2019 г., свързани с начина, по който дружеството изплаща пари на авторите за използването на техни произведения. Като мотив от първата публикация е изведено, че от годишния отчет за дейността на организацията не става ясно нито колко пари са изплатени за авторски възнаграждения, нито как се разпределят тези пари. Според публикацията „Музикаутор“ е взимало предвид само най-големите радиа и телевизии и на база техните данни е разпределяло всички пари, включително и тези от заведенията, и така приходите са се изплащали не според реалното слушане на песните, а според плейлистата на няколко медии. Не става ясно защо регулаторът се е самосезирал по медиен текст от 2019 г. пет години по-късно.

Втората публикация се основава на данните от финансовия отчет на организацията за 2023 г. и констатира, че за миналата година „Музикаутор“ е разпределило 12,3 млн. лв. за авторски права, като от тях 17% отиват за български автори, а останалите 83% са за чуждестранни правоносители – факт, който организацията обяснява с продължаващата тенденция в България да се излъчва повече чуждестранна, отколкото българска музика. Именно по тази причина през 2020 г. „Музикаутор“ и други организации започнаха кампания с настояване една трета от музиката в медиите да е българска.

Утвърждаване на авторските права

„Музикаутор“ оценява позитивно действията на КЗК, се посочва в съобщение от организацията до медиите. В него дружеството за колективно управление на права посочва, че това не е първата подобна проверка на комисията. Припомнен е казусът с БНР от 2016 г., когато националното радио обвини „Музикаутор“ в злоупотреба с по-силна позиция при договаряне, но през 2023 г. излезе официално решение на Комисията в полза на организацията.

„Музикаутор“ гледа на настоящата проверка на КЗК като възможност да демонстрира прозрачността и посоката на развитие на дружеството. Все пак организацията смята, че подобни проверки следва да се осъществяват при яснота за проверяваните факти и обстоятелства и пропорционалност на прилаганите мерки, при наличието на която „Музикаутор“ остава в готовност да окаже съдействие“, се посочва в изявлението на организацията.

„Музикаутор“ членува в три международни организации за управление на права, а в България представлява над 3000 български автори, както и над 2,5 милиона чужди творци въз основа на договори за взаимно представителство със 72 сродни дружества от близо 100 страни в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:39 | 30.07.24 г.
fallback
Още от Изкуство и култура виж още