fallback

15 златни и сребърни монети ще емитира БНБ в идните три години

В програмата на централната банка за отсичане на възпоменателни монети ще видим златни, сребърни и медни пари, посветени на видни личности и събития

15:30 | 19.07.24 г.

Шест възпоменателни монети ще емитира Българската народна банка догодина – две златни, три сребърни и една медна, показва предварителната програма на централната банка.

Златните монети, посветени на християнството, са десетолевките „Св. Богородица – Златна ябълка“, които ще излязат през януари с номинал 10, 20, 50 и 100 лева. В Монетния двор ще бъде излята златна пара с номинал 100 лева с лика на Св. Патриарх Евтимий Търновски.

Догодина ще бъдат емитирани и три сребърни монети  – две от серията „Българско Възраждане“, с които ще се отбележат годишнини на изявени български творци – 175 години от рождението на Захари Стоянов и Иван Вазов.

Сребърна пара, отново с номинал 10 лева, ще бъде посветена на 125 години „Спешна медицинска помощ в България“.

От серията „Именити българи“ с медна двулевка ще почетем паметта на актьора Георги Парцалев.

През 2026 г. централната банка ще емитира две златни монети – едната е от серията „Българска иконография“, посветена на Св. Иван Рилски, и отново ще бъде отлята възпоменателната монета „Св. Богородица - Златна ябълка“.

Три сребърни пари ще направи Монетният двор през 2026 година. От серията „Българско  Възраждане“ с монета ще отбележим 150 години от Априлското въстание. От възпоменателните монети, посветени на християнството от серията „Български църкви и манастири“, на монета ще бъде Преображенският манастир. Със сребърна монета ще отбележим и 125 години от първия електрически трамвай в България.

На медна монета ще бъде излят ликът на българския театрален актьор Кръстьо Сарафов по случай 150 години от рождението на именития творец.

Според предварителната монетна програма на централната банка, през 2027 г. ще излязат две златни монети – отново „Св. Богородица - Златна ябълка“ и златна пара от серията „Българска иконография“ – Св. мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София.

Сребърна монета с частично позлатяване от серията „Средновековни български владетели“ е посветена на значимия за българската история Св. Цар Петър I. На историческа тематика е сребърната монета, която ще отбележи 150 години от създаването на българското опълчение, а от серията „Българско Възраждане“ ще бъде емитирана монета с Възрожденски чешми.

С медна монета от серията „Български творци“ в БНБ ще отбележат 125 години от рождението на писателя Ангел Каралийчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:33 | 19.07.24 г.
fallback
Още от Изкуство и култура виж още