fallback

Стефан Белишки: Реставраторската професия е призвана да съхранява културната памет на нацията ни

Специалност "Реставрация" се радва на интерес, създаваме нови програми, съобщи ръководителят на катедра "Реставрация" в НХА

23:08 | 10.07.24 г.

Реставраторската професия е призвана да съхранява културната памет на нацията ни. За да е успешен нашият труд са необходими много комплексни познания в различни дисциплини, като история на изкуството, природни науки по физика и химия, познания, умения и сръчности за практическите реставрационни намеси. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи доц. Стефан Белишки, ръководител на катедра "Реставрация" в Националната художествена академия (НХА).

Той обясни, че реставраторите с дейността си остават зад кадър, тъй като задачата им не е да създават ново творчество, а да съхраняват за бъдещите поколения вече създадени произведения. Според него образованието изисква дълъг период – петгодишен период и магистърска степен, и е съобразено с европейските критерии.

 

„В последните години се наблюдава изключителен интерес към тази професия, като НХА създават нови учебни програми, подготвящи студентите за различни направления в реставраторството, обясни доц. Белишки обясни, че целят да отговарят на нуждите на пазара, но това е бавен процес, който изисква помощта на държавата.

По думите му последните няколко години има много по-силен интерес към професиятав сравнение с предишните десетилетия. „Тази година има своеобразен рекорд броят на кандидат-студентите се доближава до пик, който имахме преди около 30 години. Това означава, че ще можем да подготвим едно по-талантливо бъдещо поколение реставратори“, коментира той.

Според него учебните програми се придържат към европейските стандарти за реставратори – гарантират добър баланс между теоретически и практически дисциплини, като изграждат добри специалисти, който са припознавани навсякъде из Европа.

Доц. Белишки обясни, че българските кадри често работят в страни на Европейския съюз, има интерес към тях и от азиатски държави, в които липсват такива специалисти.

Той обясни, че реставраторите често са самостоятелно практикуващи, като са причислени към категория малък бизнес. Преподавателят обясни, че от тази професия не може да се забогатее, и заяви, че реставрацията не е бизнес, а призвание. И добави, че реализацията на реставраторите е разнообразна и те могат да работят като експерти в различни държавни културни обекти, както и за частни собственици на изкуство.

Доц. Белишки отбеляза, че реставраторите се възползват от новите технологии – професията им комбинира модерна високотехнологична апаратура с традиционни техники и хуманитарни познания. А съвсем скоро и изкуственият интелект ще навлезе в тяхната практика.

По думите му предизвикателствата пред реставраторите са разнообразни – те могат да бъдат от техническо и технологично естество, както и неразбирателство със собствениците на изкуство. И смята, че законодателството у нас може също да се окаже пречка за работата на реставраторите.

Какви нови специалности ще има в следващата учебна година НХА? Защо трябва да има специалност за опазване на подводното археологическо наследство? Има ли недостиг на качествени кадри в сферата на културата в България? Защо в регистъра на реставраторите присъстват и хора без специално образование за реставрация? Оставя ли почерка си реставраторът върху възстановеното произведение? Творец ли е реставраторът?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:08 | 10.07.24 г.
fallback
Още от Изкуство и култура виж още