fallback

"Червената къща" в центъра на София отново отваря врати през есента

Предвижда се "преоткритата" зала да посреща събития в широка палитра от формати и теми от културния и обществен живот

11:24 | 06.06.24 г.

„Червената къща“, един от символите на културния живот в София, ще отвори отново вратите си за публиката и независимите артисти в града през есента. Идеята за „преоткриването“ на пространството и реализирането ѝ е на компанията Artvent, която създава, организира и разпространява театрални и музикални продукции в страната и чужбина.

От юни е отправена отворена покана за представяне на артистични идеи, които да бъдат включени в репертоара на сцената на „Червената къща“, разположена на ул. „Любен Каравелов“ 15, за Сезон 2024/2025. Поканата е отворена за професионални артисти и колективи от различни области на изкуството и има за цел да превърне „Червената къща“ в алтернативно и модерно пространство за млади и прогресивни творци.

Това е част от новата концепция за развитие на пространството и възвръщането на облика му като значимо място на културната карта на София.

Плановете са сцената да бъде домакин на творчески произведения от различни сфери на изкуството – театър, кино, литература, танц, фотография, видеография, визуални и дигитални изкуства. Предвижда се залата да посреща събития в широка палитра от формати и теми от културния и обществен живот.

Снимка: "Червената къща"

И в момента „Червената къща“ е отворена за организирането на различни събития и вече са осъществени представяния на няколко книги.

След като през годините пространството е отваряло и затваряло врати неколкократно по различни причини, сега идеята е то да бъде „преоткрито“, следвайки желанието на скулптора Андрей Николов – „Червената къща“ е била негов дом и творческо ателие.

По идея и скица на Николов архитект Иван Васильов проектира и изгражда сградата през 1929 година на столичната улица „Любен Каравелов“ 15. Къщата носи духа и стила на Андрей Николов, който той сам описва като: „Никакъв. Мой. Естествено повлиян от Италия.”.

Над входната врата на Червената къща, стои надпис на италиански език: „Voi che entrate qui lasciate ogni cattivo pensiero“, който е по думите на Данте: „Надежда всяка тука оставете, вие, що пристъпвате тук“ от „Божествена комедия“.

По желание на Андрей Николов след смъртта му къщата е дарена на държавата за стопанисване и извършване на обществени и културни дейности. Сградата е частично отчуждена през 1974 година, а две години по-късно синът на скулптора дарява останалата част. „Червената къща“ е публична държавна собственост. През 2000 година с решение на Върховния административен съд части от имота са върнати на наследниците. След пълно реставриране, през 2004 година тя става център за култура и дебат, който обаче е затворен десет години по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 06.06.24 г.
fallback
Още от Изкуство и култура виж още