fallback

Продължението на "Черната пантера" завзе боксофиса в САЩ

"Уаканда завинаги" събра 180 млн. долара в дебютния си уикенд

10:42 | 14.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор

“Черната пантера: Уаканда завинаги“ – последният филм за супергерои от франчайза на Marvel на Walt Disney, застана на върха на боксофис класацията в Северна Америка с приходи за 180 млн. долара, съобщава Bloomberg.

Студиото очакваше филмът да генерира 175 млн. долара на местна почва в дебюта си, а оценките на Boxoffice Pro сочиха сума между 170 и 205 млн. долара. На световно ниво филмът събра 330 млн. долара, каза Disney в изявление от неделя.

Първата лента за „Черната пантера“ през 2018 г. бе преломен момент за Disney и индустрията, тъй като това бе първият високобюджетен филм за супергерои с предимно чернокож актьорски състав. Лентата събра почти 1,4 млрд. долара на глобално ниво, разбивайки митовете, че екшъните с чернокожи няма да се представят добре извън страната.

През 2020 г. обаче почина звездата от първия филм – Чадуик Боузман. Творческият екип зад продължението трябваше рязко да промени посоката. Съсценаристът и режисьорът Раян Куглър преработи историята като такава, която включва смъртта на героя и изгради нов екип от чернокожи жени, които да се борят с лошите, така че евентуално да се създадат нови продhttps://odb2.investor.bg/articlesължения.

Жените над 25 години са формирали около една трета от публиката на новия филм, посочва източник, запознат с детайлите около дебюта. Има вероятност някои от по-възрастните зрители да не са гледали оригиналния филм, но да са били привлечени от продължението, тъй като първият филм се превърна в сензация, казва източникът, поискал анонимност, тъй като представя анализ на резултатите.

Новата лента им 85% одобрение от критиците, сочи сайтът агрегатор на мненията RottenTomatoes.com. Филмът вероятно спечели и от дебюта си по време на дългия уикенд около Деня на ветераните и от по-малкото конкуренция от други нови заглавия. Това е вторият по най-високи приходи при премиерата си филм за тази година след „Доктор Стрейндж“ на Disney, който събра 187,4 млн. долара през май.

„Уаканда звинаги“ излиза по време на бурни времена за акциите на медийните компании. Disney претърпя най-лошия си еднодневен спад от 21 години на 9 ноември, след като обяви, че загубите на стрийминг подразделението, водено от услугата Disney+, са нараснали над двойно до 1,47 млрд. долара през четвъртото фискално тримесечие на компанията.

Стабилното представяне на филма е и силно нужен попътен вятър за веригите кина, някои от които обявиха или са близо до фалит на фона на конкуренцията от стрийминг услугите и липсата на много големи блокбъстъри тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:38 | 21.11.22 г.
fallback
Още от Изкуство и култура виж още