fallback

Къде в Европа делът на милионерите ще се увеличи най-много?

Изненада, но това няма да са Германия и Франция

13:04 | 17.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Три държави в Европа ще отчетат най-голямо увеличение на дела на милионерите от населението си до 2028 г., сочи изследване на британския икономически мозъчен тръст Adam Smith Institute, цитирано от Euronews.

Това са Турция, Русия и Швеция. Констатациите от доклада Millionaire Tracker на института, който разглежда богатството на 36 страни, включително САЩ, Япония, Франция, Германия, Италия и Унгария, предполагат, че Тайван ще стане свидетел на най-голямо увеличение от всички в глобален план – с 51%.

Турция е най-добре представящата се европейска държава с прогнозирано увеличение от 34% на брой на хората, които ще имат повече от 1 млн. долара нетно богатство във всички класове активи, включително пари в брой, акции, имоти и частни пенсионни фондове.

Турция задава темпа на европейските страни

Данните от доклада на UBS Global Wealth Report за 2024 г., които са използвани за създаването на класацията, подчертават забележителния растеж на личното богатство в Турция въпреки предизвикателните икономически условия.

„Турция се откроява със зашеметяващ ръст от над 157% в богатството на възрастен между 2022 г. и 2023 г., оставяйки всички други страни далеч назад. Най-близките са Катар и Русия с увеличение от близо 20%, следвани от Южна Африка с малко над 16% и Израел с 14%“, се казва в доклада.

Промяна в дела на населението с богатство от 1 и повече милиона. Графика: Adam Smith Institute

Представянето на Турция е факт въпреки инфлацията в страната, която в момента е впечатляващите 72%, според бизнес телевизията CNBC. Високата инфлация е катастрофална за голяма част от 85-милионното население на страната, значително намалявайки покупателната способност. Но за турците, които притежават активи като домове, тяхното богатство е нараснало, тъй като инфлацията повишава стойността на притежанията им.

Въпреки продължаващата война в Украйна и мащабните икономически санкции Русия се очаква да създаде втория по големина дял на милионерите на континента с 23% увеличение.

Великобритания и Нидерландия се представят най-зле

Великобритания и Нидерландия са двете най-ниско класирани страни от 36-те анализирани, като и двете държави се очаква да загубят милионери като дял от населението си.

Изследването предполага, че Великобритания ще загуби 20% от своите милионери до 2028 г., а Нидерландия – 5%.

Единствената друга страна, за която се прогнозира намаляване на дела на милионерите, е Саудитска Арабия, която се очаква да отбележи спад от 3%.

От дясно ориентирания институт свеждат прогнозираното намаляване на милионерите в Обединеното кралство до комбинация от фактори, включително високи данъци и култура, която не е склонна да подкрепя хората, създаващи богатство.

Милионерите напускат Великобритания поради редица причини, включително ежедневно данъчно облагане, замразени прагове за данък върху наследството, потенциално увеличение на данъците върху капиталовите печалби и култура, враждебна към тези, които създават богатство, посочват от института.

Икономическата тежест не гарантира успех

Водещите европейски икономики Германия и Франция се предвижда да отбележат ръст от 15% и 14%, което ги поставя в долния край на класацията.

Предвижда се глобалните икономически гиганти САЩ и Китай да отбележат скромен растеж до 2028 г. Анализатори от института предполагат, че САЩ ще отчетат 12% увеличение, докато Китай, втората по големина икономика в света, ще запише ръст от 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:04 | 17.10.24 г.
fallback
Още от Lifestyle виж още