fallback

Уникален "пеещ" ръчен часовник отива на търг с очаквана цена от 2 млн. долара

Часовникът е дело на независимия швейцарски майстор Филип Дюфур

17:16 | 16.10.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Уникален ръчен часовник с репетир (отмерване на времето посредством звукови индикации – бел. ред.) на независимия швейцарски производител Филип Дюфур ще бъде предложен на публичен търг за пръв път през декември и се очаква да достигне цена от поне 2 млн. долара – продажба, която ще тества пазара за редки и скъпи часовници, съобщава Bloomberg.

Моделът Grande et Petite Sonnerie на Филип Дюфур е с циферблат от прозрачно сапфирено стъкло и корпус от бяло злато с окачено капаче. Това е един от само осемте ръчни часовници с с изключително рядкото усложнение репетир и само един от трите с открит циферблат, показващ механизма на „звънене“.

„Това е една от най-важните, ако не и най-важната версия на който и да е ръчен часовник, който той е създал“, казва в интервю Пол Бутрос, заместник-председател и ръководител на отдела за часовници за Северна и Южна Америка във Phillips.

Аукционната къща казва, че очаква часовникът да бъде продаден „за повече от 2 млн. долара“ – най-високата оценка, която Phillips е давала за часовник за продажба в Ню Йорк. Версия с емайлиран циферблат, която преди това е била собственост на султана на Бруней, бе продадена от търговеца на часовници и аукционната къща A Collected Man за 7,6 млн. долара през 2021 г. – най-високата цена, плащана някога за ръчен часовник, произведен от независим майстор.

Търсенето на редки и скъпи часовници отслабна след достигнатите рекордни нива през 2021 и 2022 г. Бутрос казва, че броят на регистрираните участници в търговете за часовници на Phillips се е удвоил спрямо преди пандемията, макар че спекулантите, които се втурнаха в пазара, опитвайки се да изкарат бърза печалба в разгара на бума, до голяма степен са напуснали.

„Все още наблюдаваме ненаситно търсене от опитни колекционери, търсещи наистина най-доброто, и този часовник е сред наистина най-добрите, създавани някога“, коментира той.

 

Смятани за върха на часовниците с компликация (всяка допълнителна функция на механичния часовник – бел. ред.), grande i petite sonnerie по-рано са били ползвани само в по-големи джобни часовници до 1992 г., когато Дюфур става първият, създал версия като ръчен часовник. Създаването му отнема две години и половина.

Компликацията включва минутен репетир, който може да прозвъни в зададено време, както и два режима, които ако са включени, пасивно отмерват времето, звънтейки, като използват малки чукчета в механизма, подобно на малък часовник с махало.

Преди да заработи сам, Дюфур е част от Audemars Pigeuet. Роден през 1948 г. в долината Жу в Швейцария, Дюфур е произвел само около 250 часовника в работилницата си в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:16 | 16.10.24 г.
fallback
Още от Lifestyle виж още