fallback

Нямате пари за къща? Купете си остров

Редица острови по света струват по-малко и са по-големи от средностатистическата британска къща

09:34 | 20.10.24 г.

С нарастващите разходи за имоти във Великобритания и по-бавното намаляване на основните лихви от други места, купуването на къща в страната може да изглежда дори по-невъзможно, отколкото преди, пише Euronews.

Цените на британските жилища растат с най-бързия годишен темп от почти две години. Според Nationwide цените на жилищата са се повишили с 2,4% в годината до август 2024 г.

Дали тогава би било по-достъпно купуването на цял остров на някое екзотично място? Може би.

Според скорошно проучване на CasinoApps средностатистическата британска къща, с три спални и 77 кв.м. площ, вероятно ще струва на купувачите около 285 хил. паунда (338 хил. евро).

От друга страна, островите включени в проучването, които са по-евтини от средностатистическата британска къща са с площ от поне 1 акър (4046 кв.м.) и са разположени на места като Канада, Панама, Финландия и др.

Кои острови струват по-малко от една къща?

Един от островите, които са по-евтини от средностатистическата британска къща и няколко пъти по-просторни, е остров Блоуфиш в Панама, чиято цена е 61 807 паунда (73 175,51 евро). Островът с площ от над 24 хил. кв.м., покрит с мангрови гори, се намира близо до по-известния остров Попа и в непосредствена близост до град Бокас дел Торо.

Идеален за природосъобразен начин на живот, Блоуфиш е остров с право на собственост, което според панамското законодателство означава, че купувачите могат да притежават земя, собственост на правителството, както и да правят промени или подобрения върху нея. Чужденците също имат право да купуват този вид земя.

Според проучването остров Ла Корнелия в Никарагуа може да бъде закупен за 70 413 паунда (83 373,99 евро). Този остров е сравнително малък – 1 акър, и е част от 365 малки острови в район в Гранада, Никарагуа.

Понастоящем островът не е застроен, което предоставя възможност за издигането перфектната къща мечта. При необходимост е налично електричество, както и буйни плодови и палмови дървета.

Друг остров, който е по-евтин от къща във Великобритания, а и е много по-близо до дома, е Теерисаари във Финландия. Този дълъг и тънък остров, чиято цена е 115 973 паунда (137 580,51 евро), разполага с доста голяма площ – над 12 хил. кв.м. Той е разположен в езеро, близо до град Вират.

Широк само 70 метра в най-широката си част, островът има каменисти брегове, изобилие от местни гори, а езерото може да се похвали с разнообразие от риби. Въпреки това може да се наложи купувачите да проучат добре какво строителство може да се извърши на острова.

Уайлд Кейн Кий е друг панамски остров, който се продава за 140 827 паунда (167 084,30 евро). Този остров, който също се намира в Бокас дел Торо, е с площ близо 14 хил. кв.м

На него има няколко места за строителство, както и кокосови палми, залив и коралови рифове. Най-лесно до него се стига с хеликоптер, но може да се достигне и с лодка, когато морето е спокойно.

Освен Теерисаари, Финландия разполага и с друг частен остров, който може да струва по-малко от една къща в Обединеното кралство, наречен Таласаари. Островът е с площ от над 24 хил. кв.м. и се предлага на цена от 163 452 паунда (193 912,10 евро).

Таласаари, разположен в Рауталампи, в езерото Линансалми, е само на 400 метра от брега. Той разполага с пищна смесица от дървета, както и дървена къщичка за ваканционен дом с изба, склад за съхранение и допълнително право на строеж, в случай че имотът бъде разширен в бъдеще.

Ако желаете по-студен климат, има и канадски остров, който е по-евтин от къща в Обединеното кралство. Остров Лак Ехо, чиято цена е 273 831 паунда (324 972,90 евро), е друг езерен остров, разположен на езерото Ехо, на 45 минути от Монреал.

Площта му е над 9200 кв.м., с изобилие от борови, елови и кедрови дървета, като някои от тях са на възраст над 100 години. Островът е идеален за автономно живеене, но също така има налични електрически връзки, както и възможности за изграждане на жилища като къщи за гости и еднофамилни къщи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 20.10.24 г.
fallback
Още от Lifestyle виж още