fallback

Марк Зукърбърг се изстреля до второто място сред най-богатите хора в света

Той обаче остава с почти 50 млрд. долара зад лидера Илон Мъск

09:29 | 04.10.24 г.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията майка на Facebook Meta Platforms Марк Зукърбърг за пръв път зае второто място сред най-богатите хора в света в четвъртък, задминавайки Джеф Безос, след като акциите на Meta продължиха да поскъпват, съобщава Bloomberg.

Залогът на Зукърбърг върху метавселената, който първоначално изглеждаше като огромен провал, се отплаща през последните месеци, увеличавайки нетното му състояние до 206,2 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Това го поставя с 1,1 млрд. долара пред Безос от Amazon.com и с почти 50 млрд. долара зад Елон Мъск от Tesla.

Акциите на Meta са поскъпнали с 23%, откакто през второто тримесечие отчете по-добри от очакваните продажби и обяви, че се стреми да създаде големи езикови модели, които да захранват чатботове с изкуствен интелект. Акциите затвориха в четвъртък на исторически връх от 582,77 долара за брой.

Meta харчи сериозно за центрове за данни и изчислителна мощност, докато Зукърбърг се опитва да установи водеща позиция в надпреварата около AI в индустрията. Компанията напредва и с други дългосрочни проекти, включително очилата си за добавена реалност Orion, които представи миналия месец.

Зукърбърг, който притежава дял от 13% в базираната в Менло Парк, щата Калифорния, компания, е увеличил състоянието си със 78 млрд. долара досега през тази година, което е най-високата сума от всички 500 най-богати хора в света, проследявани от индекса на Bloomberg.

40-годишният Зукърбърг се е придвижил с четири места напред тази година в индекса на милиардерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:29 | 04.10.24 г.
fallback
Още от Lifestyle виж още