fallback

За бърнаута, една тайна връзка и силата на бактериите

Състоянието на нашата чревна микрофлора може да влияе директно на нашето настроение и дори на управлението на стреса

08:30 | 08.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

В днешното забързано и изпълнено с всякакви служебни и лични ангажименти ежедневие не е трудно да опишем как може да премине един типичен ден. Утро, в което още преди ставане леглото, умората вече се усеща. Алармата звъни многократно, а пътят до офиса изглежда безкраен заради трафика. Офисът посреща с купища имейли, задачи с изтичащи крайни срокове и неотложни проекти. Следобедът носи със себе си неудържимо желание за кафе и следене на часовника, тръпнейки за края на работния ден. Но вечерта също не предлага истинска почивка – домашните задължения и личният живот продължават без прекъсване.

Това е реалността за мнозина, попаднали в капана на бърнаута – състояние, което се различава значително от моментната умора или временния стрес. То сигнализира по-сериозни проблеми в работната среда или личното отношение към работата. Причините могат да бъдат най-различни: прекомерно натоварване, липса на ясни отговорности, недостатъчен контрол върху процесите, постоянни конфликти в офиса или дори токсична работна атмосфера.

Илюстрация: Неда Малчева

Разпознаването на бърнаута обаче е от решаващо значение, за да се предприемат правилните мерки, и то навреме. Обикновено първият признак е емоционалното изтощение – чувството, че нищо от това, което правим, няма смисъл и не носи радост. Трудовата мотивация изчезва, а ежедневните задачи, които преди сме изпълнявали с лекота, сега изглеждат непосилни. Емоционалното изтощение обаче е само началото. След него идва вълна от негативизъм, цинизъм и апатия – всяка задача, всеки имейл и дори малките ежедневни ритуали като кафе паузата стават непоносими. Продуктивността рязко спада, но не поради липса на умения, а тъй като емоционалният резервоар е напълно изчерпан.

Важно е да се осъзнае, че бърнаутът е състояние, което не бива да се игнорира, защото води до сериозни последици. Пренебрегването му може да доведе до влошаване на физическото и психическото здраве, намаляване на качеството на живот, но и застой в кариерното развитие. Ключовото е активното търсене на решение, за да не се превърне бърнаутът в неизбежна част от професионалния живот. Това може да включва промени в работната среда, в личното отношение към работата – включително баланс между професионалните ангажименти и личното време, но и от чисто физическа гледна точка.

Червата и мозъкът: взаимодействието, което не виждаме

Бърнаутът може да се прояви най-вече в психическото и емоционалното изтощение, но има нещо, което често остава извън нашето внимание – връзката между червата и мозъка. Все по-голямо внимание се обръща на т.нар. ос черва-мозък, която играе важна роля не само в храносмилането, но и в управлението на емоциите и стреса.

Червата ни имат собствена нервна система, наречена ентерална нервна система (EНС), която е истински феномен – тя разполага с толкова нервни клетки, колкото са в гръбначния мозък на човек. А способностите ѝ са доста впечатляващи: може самостоятелно да усеща и реагира на разнообразни стимули, издавайки команди без намесата на главния мозък. Именно затова е наричана "втори мозък".

Чревната микрофлора – съвкупността от бактерии, които живеят в червата – има директно влияние върху настроението, чувствителността към стрес и дори способността ни да се справяме със социални и професионални ситуации.

„Последните проучвания показват, че в тясно взаимодействие с микробите, които живеят в тях, червата могат да влияят на основните ни емоции, чувствителността ни към болка и социалните ни взаимодействия и дори да направляват много от нашите решения – и то не само свързаните с хранителните ни предпочитания и размера на порциите“, установява д-р Емеран Майер в книгата си ”Вторият мозък”.

Това означава, че здравето на червата ни може пряко да повлияе на нашето емоционално благополучие, концентрация и мотивация. Тази връзка подчертава важността на здравословния баланс на чревната микрофлора за цялостното ни здраве.

Илюстрация: Неда Малчева

Bactology Anti Stress: решението на „Булгар Биотик“

„Булгар Биотик“ предлага решение за подобряване на чревното здраве и намаляване на стреса с продукта Bactology Anti Stress. Продуктът представлява научно обоснован подход към поддържане на умствената и чревната хармония, комбинирайки 7 щама Lactobacillus bulgaricus и екстракт от жълт кантарион.

Bactology Anti Stress подобрява чревния микробиом, за да покаже как здравите черва подхранват здравия мозък. Това обаче не е всичко. Той подобрява концентрацията, повишава устойчивостта и дава тласък на енергията за успешното преодоляване на ежедневните предизвикателства. Освен това пробиотикът подкрепя и храносмилането, укрепва имунната система и подобрява качеството на съня, правейки го по-дълбок и възстановяващ.

От 4 октомври до 13 декември всеки има възможност да спечели Антистрес пробиотик за целия си офис плюс едногодишна отстъпка за всички във фирмата си на bulgarbiotic.bg! Участието става с попълване на формата ТУК.

Преодоляването на бърнаута: мултидисциплинарен подход

Въпреки че Bactology Anti Stress може да предложи значителна подкрепа, важно е да се отбележи, че пробиотиците са само част от по-широка стратегия за управление на стреса и предотвратяване на бърнаута. Приемът на пробиотици е един от многото инструменти, които можем да използваме за поддържане на доброто здраве, но не бива да се разглежда като универсално решение. Необходимо е да се обърне внимание на множество фактори, например сън, физическа активност, хранене и психично здраве.

Качественият сън е от изключително значение – той помага на тялото и мозъка да се възстановят, а физическата активност стимулира освобождаването на ендорфини, които подобряват настроението и намаляват стреса. Здравословното хранене също играе ключова роля за поддържането на оптимална енергия и концентрация през деня. В случаите на хроничен стрес и бърнаут, консултацията с психолог може да бъде от решаващо значение.

Изборът човек да се грижи за себе си и да се справи с бърнаута изисква активни усилия и ангажимент. Важно е да се инвестира време и ресурси в създаването на среда, която поддържа физическото и психическото ни благополучие. В крайна сметка, дългосрочната грижа за нас самите е най-добрата инвестиция, която можем да направим – както за кариерата, така и за личния ни живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:22 | 08.10.24 г.
Още от Lifestyle виж още