fallback

Короната на най-богатия човек в Китай отново смени своя притежател

Магнатът в бизнеса с бутилирана вода Джун Шаншан отстъпи мястото си след кратко завръщане на върха

11:28 | 17.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Съоснователят на Tencent Holdings Пони Ма се завърна на челно място в класацията на най-богатите хора в Китай – поредният милиардер от технологичния сектор, достигнал до заветния статут.

По-слабите икономически данни за втората по големина икономика в света изпратиха цените на някои листнати в Хонконг акции надолу в понеделник, позволявайки на Ма да задмине магната в бизнеса с бутилирана вода Джун Шаншан със състояние от 44 млрд. долара, показват данни на индекса Bloomberg Billionaires Index.

Самият Джун остава на трето място, а втори се нарежда Джан Имин, основател на частния собственик на TikTok – ByteDance.

Богатството на Ма нарасна наскоро, след като представянето на Tencent задмина това на сходни по размер конкуренти благодарение на подновения интерес към гейминга в Китай. Успехът на игри като DnF Mobile и Black Myth: Wukong, заедно с обещания за подкрепа от страна на Пекин, помогнаха на Tencent да се изстреля до висини, невиждани от интернет пиковете по време на коронавирусната пандемия.

Движението на богатството на Джун Шаншан (бяло), Пони Ма (розово), Джан Имин (синьо) и Колин Хуан (жълто). Графика: Bloomberg LP

Ма представлява „ново поколение китайски милиардери“, чиито бизнеси целят да задоволят „психологическите“ нужди на потребителите, а не толкова физическите им, коментира Хао Гао, директор на Изследователския център за международен семеен бизнес на Университета „Цинхуа“.

Увеличеното богатство на Ма е факт, след като през по-голямата част от последните две години китайските власти се опитваха да въведат своя ред в най-влиятелните технологични фирми в страната, включително Alibaba Group и Didi Global. Това обаче доведе до намаляване на инвеститорското и предприемаческо доверие и охлади частния сектор, който играе ключова роля в задвижването на китайското икономическо чудо от последните десетилетия.

Ма, който някога олицетворяваше управляващата класа извънредно богати китайски технологични магнати, също бе пометен от чистката. Но за разлика от по-популярните си колеги, основателят на Tencent винаги е стоял встрани от светлините на прожекторите.

Неговото състояние все още е надолу с 40% спрямо пика си от януари 2021 г., показва индексът на Bloomberg. Той е третият, който получава статута на най-богат човек в Китай от юли насам, след като рекордните разпродажби изтриха милиарди от богатството на най-заможните хора в страната и разкриха задълбочаващите се инвеститорски притеснения за здравето на най-голямата азиатска икономика.

Колин Хуан, основателят на PDD Holdings, запази короната за само 18 дни миналия месец, преди да изненада собствените си инвеститори с мрачна прогноза за своята компания за електронна търговия, известна като компанията майка на Temu.

Ма основава Tencent през 1998 г. с пари, които е изкарал от предишен проект, в размер на 500 хил. юана (70 450 долара), което е еквивалентът на средната китайска заплата за 62 години по това време. Той изучава компютърни науки в Университета в Шънджън и става софтуерен разработчик, преди да съоснове Tencent с четирима други свои съмишленици.

Най-големият издател на видеоигри беше лидер на пазара, преди властите в Китай да се намесят, и в пика си бе на пето място в списъка с най-високо оценявани компании в света. Tencent също така натрупа акции и в Tesla, Reddit, Snap, Spotify Technology и редица други марки в развлекателния сектор.

По това време Ма беше сред китайските милиардери, натрупали голяма част от състоянието си благодарение на икономическия растеж, превръщайки се в най-богатия човек в света през юни 2020 г. Основната част от богатството на Ма идва от дела му в Tencent, показват данните на Bloomberg Billionaires Index.

След ходовете на Пекин за ограничаване на влиянието на технологичните компании и изкореняването на корупцията, свързана с „хаотичната“ експанзия на капитал, Tencent намали размера си, излизайки от инвестиции, като правителството нареди на компанията да преразгледа финансовия си бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 17.09.24 г.
fallback
Още от Lifestyle виж още