fallback

Още един масивен диамант бе открит в Ботсвана само седмици след предишната находка

Диамантът е 1094 карата и бе открит в мината „Карове“, откъдето бе добит и 2942-каратовия диамант в края на август

09:34 | 16.09.24 г.
Автор - снимка
Създател

Още един масивен диамант беше открит в мина в Ботсвана, след като по-рано през август от нея беше изкаран вторият по големина камък в света.

Диамантът е 1094 карата и бе открит в мината „Карове“, управлявана от Lucara Diamond Corp., съобщава Bloomberg.

Макар че находката е значително по-малка от 2942-каратовия диамант, добит по-рано през август в същата мина, той е приблизително една трета от размера на най-големия намиран някога камък – известният „Кулинан“ от Южна Африка, открит през 1905 г.

Снимка: Lucara Diamond Corp.

Мината „Карове“ е известна с големите си камъни и акциите на компанията поскъпнаха с повече от една трета миналия месец, когато бе открит вторият по големина диамант. Главният изпълнителен директор Уилям Ламб заяви, че последното откритие още повече оправдава разширението на капацитета на обекта, което ще удължи използването му поне до 2040 г.

„Докато напредваме с нашето развитие под земята, сме все по-уверени в капацитета на „Карове“ да ражда тези легендарни диаманти още занапред в бъдещето, затвърждавайки позицията ни във високия сегмент на диамантния пазар“, заяви Ламб.

Последната находка е подобна на по-малък диамант, открит миналата година, от който бяха изрязани полирани камъни на обща стойност над 13 млн. долара, съобщава компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:36 | 16.09.24 г.
fallback
Още от Lifestyle виж още