fallback

БНБ отбелязва 200 години от издаването на „Рибния буквар“ със сребърна монета

Десетолевката, отлята в тираж 4 хиляди броя, ще се предлага за 150 лева при пускане в обращение

14:50 | 13.09.24 г.

От 16 септември Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „200 години от издаването на Рибния буквар“ от серията „Българско възраждане“, съобщи централната банка.

През 1824 г. в гр. Брашов с финансовата помощ на заможния българин Антон Йованович, енциклопедистът д-р Петър Берон създава първия новобългарски учебник, написан изцяло на книжовен език – „Буквар с различни поучения, събрани от Петра х. Беровича, за болгарските училища“. Книгата става известна с наименованието „Рибен буквар“ заради илюстрациите на кит и делфин на последните ѝ страници. В предисловието д-р Берон обяснява мотивите си за написването на учебника с „окаяното състояние“ на тогавашното образование. На практика тази малка енциклопедия служи за помагало не само за взаимно обучение на децата, но и на учителите. Тя съдържа познания в различни области – български език, аритметика, физика, нравствени поучения и добри съвети, басни, молитви.

Цената на десетолевката, отлята в тираж 4 хиляди броя в „Монетния двор“, при пускане в обращение е 150 (сто и петдесет) лева, уточнява централната банка.

На лицето на монетата са изобразени емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, под нея годината на емисията „2024“ и номиналната стойност „10 ЛЕВА“. Околовръст горе има надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“.

На гърба на монетата  са изобразени отляво – разтворена книга с елементи от корицата на първото издание на „Рибния буквар“ и илюстрация на кит. Околовръст вдясно е надпис „200 ГОДИНИ ОТ ИЗДАВАНЕТО НА РИБНИЯ БУКВАР“.

Автор на художествения проект е Василена Станчева.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ № 10. До края на работния ден на 16 септември 2024 г. новата монета ще бъде предоставена от БНБ на „Инвестбанк“, „Първа инвестиционна банка“, „Тексим Банк“, „Токуда Банк“ и „Централна кооперативна банка“ за продажба в техните офиси и клонове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:50 | 13.09.24 г.
fallback
Още от Lifestyle виж още