fallback

Туризмът ще допринесе с рекордните 11 трлн. долара към световния БВП през 2024 г.

Потребителите отделят все по-съществена част от бюджета си за пътувания

13:44 | 03.09.24 г.

Рекордният 1 долар на всеки 10 долара, похарчени по света през 2024 г., ще бъде за пътуване, тъй като хората активно резервират хотели, круизи и полети, сочи годишният доклад на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), цитиран от Ройтерс.

Очаква се приносът на индустрията за пътувания и туризъм към глобалния брутен вътрешен продукт да достигне нов рекорд, тъй като потребителите гледат на пътуванията като на все по-съществена част от бюджета си.

WTTC прогнозира, че приносът на индустрията към глобалния БВП тази година ще се увеличи с 12,1% на годишна база до 11,1 трлн. долара, което представлява 10 на сто от световния брутен вътрешен продукт.

„Въпреки някои опасения миналата година относно навлизането ни в глобална рецесия и ускорена инфлация, тази година смятаме, че пътуванията и туризмът са истинска икономическа сила в световен мащаб“, коментира главният изпълнителен директор на неправителствената организация Джулия Симпсън.

Очаква се разходите за пътувания в американската, китайската и германската икономика да допринесат най-много към БВП.

Прогнозира се, че секторът ще подкрепи близо 348 млн. работни места през 2024 г., или 13,6 млн. позиции повече от тези през 2019 г. – предишният рекорд преди пандемията. Индустрията все още наема кадри, за да запълни позиции в бързо разрастващата се област.

В Съединените щати в момента има 1 млн. отворени работни места в индустрията за отдих и хотелиерство, твърди Американската туристическа асоциация. Общата заетост в сектора в САЩ е около 27 млн. работни места за 2023 г., допълва WTTC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:44 | 03.09.24 г.
fallback
Още от Lifestyle виж още