fallback

Най-странният музей в България

В Кочериново Вили Балабанов е събрал над 30 хил. вещи от социализма, както и над 80 ретро автомобила, 60 класически мотора, радио и телевизионни апарати, грамофони и други

10:05 | 26.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Недалеч от Рилския манастир, в Кочериново, в бившето АПК се намира най-странният музей, който можете свободно да посетите, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

В него има над 30 хиляди старинни ценни вещи от социализма, както и над 80 ретро автомобила, 60 класически мотора, радио и телевизионни апарати, грамофони и какво ли още не. Експонатите не се намират зад стъклени витрини, не ви и трябва билет, за да ги разгледате.

Създател на музея е Вили Балабанов, който от малък има страстта да събира.

„Преди 30 години, през 1994 г. тези помещения бяха изоставени от местното АПК. Те бяха полуразрушени. Лека-полека ги възстанових и започнах да събирам. Кръстих мястото „Вехтошар“, а за повече достоверност и благозвучие съм сложил едно шедьовър накрая“, казва той.

Постепенно неговата „колекция“ набира скорост и достига 30 хил. експоната. За сравнение, Политехническият музей в София има многократно по-малко.

Хората, които пътуват до Рилския манастир, често се отбиват да разгледат неговия народен музей.

Според него съхраняването на предметите от нашия бит помага за опознаване на историята. Той събира „колекцията“ си от запустели къщи или от приятели. Получава и дарения.

„Има хора, които ценят това, което правя. Получавам дарение. Често намирам неща пред врата или на шосето. Това са перални, радиоапарати, картини“, казва Балабанов. Той посочва, че на територията на музея има големи хранилища, в които съхранява своите експонати.

В последно време е принуден да се разделя с част от сбирката си. „Доскоро не продавах нищо, а сега съм принуден, защото голяма част от нещата, които съм събрал, не мога да ги реставрирам и обслужвам по подходящ начин“, каза Балабанов.

Източник: БГНЕС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 26.08.24 г.
fallback
Още от Lifestyle виж още