fallback

L’Oreal купува 10% дял от компанията за хиалуронови филъри Galderma

Цената на сделката не е обявена

12:29 | 05.08.24 г.

Козметичният гигант L’Oreal купува дял от 10% в Galderma Group – швейцарски производител на кожни филъри за инжектиране, като двете компании са се договорили да си сътрудничат по нови продукти, целящи намаляване на признаците на стареене, съобщава Bloomberg.

Френската козметична компания придобива дела от консорциума Sunshine SwissCo, ръководен от EQT, Abu Dhabi Investment Authority и Auba Investment, казва L’Oreal в изявление от понеделник.

Цената на покупката не се разкрива, но въз основа на пазарната стойност на Galderma делът би трябвало да е на стойност около 1,6 млрд. швейц. франка (1,9 млрд. долара). Сделката ще бъде осъществена с „неназована премия“, посочва Galderma.

Акциите на Galderma поскъпнаха с 3,9% в ранната търговия в Швейцария, а на L’Oreal поевтиняха с около 1% в Париж.

Сделката включва договорка за сформиране на научно партньорство за създаването на нови продукти за грижа за кожата, за да се генерира растеж в свят, в който хората искат да изглеждат по-млади за по-дълго време.

L’Oreal е генерирала възвръщаемост от 72% към акционерите си през последните пет години благодарение на бума в грижата за кожата и нарасналите разходи за козметика в цял свят. Напоследък перспективите ѝ пред растежа обаче се охлаждат, а акциите ѝ поевтиняват с около 7% през последната година заради забавяне в Китай.

Galderma, чиито продукти включват дермокозметика, лекарства и хиалуронови филъри, е основана през 1981 г. като съвместно предприятие между L'Oreal и Nestle. Швейцарската хранителна група размени част от участието си в L'Oreal за дела на листнатата в Париж група в Galderma през 2014 г.

След това договори продажбата на това звено на консорциум, ръководен от шведската група за изкупуване EQT през 2019 г., за да фокусира бизнеса си върху храненето и здравето след натиск от Third Point на активиста Дан Лоуб. През март Galderma листна акциите си в най-голямото първично публично предлагане в Швейцария от две десетилетия.

Сделката ще бъде финансирана с налични парични средства и кредитни линии на L’Oreal и се очаква да приключи през следващите дни. L'Oreal заяви, че няма да търси места в борда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:29 | 05.08.24 г.
fallback
Още от Lifestyle виж още