fallback

Няма такова нещо като твърде много пари, потвърдиха и учени

Въпреки че при по-богатите хора удовлетвореността от живота е по-голяма, изглежда че такова нещо като пълно щастие също няма

07:51 | 18.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Когато става въпрос за това дали парите купуват щастие, изглежда правилото е колкото повече, толкова по-добре. Това поне е заключението на ново проучване на учени от Wharton School към Университета в Пенсилвания, цитирано от Bloomberg. Според тях корелацията между богатството и благосъстоянието не достига плато, след като приходите Ви достигнат определена точка.

Според Матю Килигсуърт, който изследва причините за щастие у човека, и милионерите, и милиардерите са значително по-щастливи от хората, които изкарват по над 500 хил. долара годишно. Заключенията са част от актуализация на публикувано миналата година изследване върху т. нар. „плато на щастието“.

„Резултатите говорят, че положителната връзка между парите и благосъстоянието продължава значително нагоре по икономическата стълбица“, коментира Килингсуърт.

Миналата година Килингсуърт бе част от екип учени, който публикува проучване, оспорващо известния доклад от 2010 г. на психолога Даниел Канеман (който участва и в настоящото изследване) и икономиста Ангъс Дийтън, според което щастието нараства с приходите до достигането на около 60-90 хил. долара на година, след което стига плато.

Канеман и Килигсуърт са анализирали наново заключенията си и са установили корелация между парите и щастието, която продължава да расте и при хора със заплати до поне 500 хил. долара на година.

По-голямо удовлетворение

Новото изследване установява, че хората с нетно състояние в милиони и милиарди съобщават за удовлетворение от живота между 5,5 и 6 точки от общо максимално възможни 7 точки спрямо около 4,6 точки за тези, които изкарват годишно около 100 хил. долара и малко над 4 точки за тези с годишен доход в диапазона 15-30 хил. долара годишно.

В проучването обаче не се посочва за пълни 7 точки, независимо от финансовото състояние.

Това прави разликата в щастието между най-богатите и хората със среден доход почти три пъти по-голяма от тази между тези със средни и ниски доходи, коментира Килингсуърт.

„Магнитудът на разликата между долния и горния край на приходите е огромен“, допълва той. „В рамките на това, което може да се обясни с пари, огромна част от тази разлика се появява над медианните приходи“, посочва още Килингсуърт.

Финалните резултати са постигнати чрез обединяването на данни, използвани в по-ранния труд на Килингсуърт с такива от проучване от 2018 г. на 4000 души със средно богатство от 3-8 млн. долара от 17 страни, както и друго от 1985 г. сред най-богатите хора според списъка на Forbes. По-ранните допитвания задават „на практика“ същите въпроси като Килингсуърт за оценка на степента, в която се чувстват удовлетворени от живота си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:48 | 18.07.24 г.
fallback
Още от Lifestyle виж още