fallback

Япония пуска в обращение нови банкноти с холограмни портрети

Това са първите нови банкноти в страната от 20 години

12:25 | 03.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Япония пуска в обращение първите си нови банкноти от 20 години в сряда, включващи триизмерни образи на основатели на финансови и женски образователни институции в опит да затруднят фалшификаторите, съобщава Ройтерс.

Банкнотите използват отпечатани шарки, за да генерират холограми на портрети, обърнати в различни посоки в зависимост от ъгъла на видимост. Те използват технология, която според японската Национална печатна служба е първата подобна в света за хартиени пари.

„На новите банкноти са лицата на онези, представляващи капитализма, овластяването на жените и технологичните иновации на Япония, заяви премиерът Фумио Кишида.

Ходът бива предприет, докато икономика преминава към фаза, движена от растеж, за пръв път от три десетилетия, добави той.

Съществуващите банкноти ще продължат да бъдат ползвани, но жп гари, паркинги и магазини се опитват да актуализират машините си за плащания, тъй като правителството настоява потребителите и компаниите да използват по-малко кеш в опит да дигитализира икономиката си.

Новата банкнота от 10 000 йени (62 долара) е с изображението на Ейчи Шибусава, основател на първата банка и фондова борса, който често е наричан „бащата на японския капитализъм“.

Новата банкнота от 5000 йени е с портрета на преподавателката Умеко Цуда, която основава един от първите женски университети в Япония, а на тази от 1000 йени – ученият медик Шибасабуро Китасато, eдин oт oтĸpивaтeлитe нa пpичинитeля нa чyмaтa, извecтeн ĸaтo „бaщaтa нa cъвpeмeннaтa япoнcĸa мeдицинa".

Властите планират да отпечатат около 7,5 млрд. банкноти с новия дизайн до края на текущата фискална година. Те ще бъдат добавени към 18,5 млрд. банкноти на стойност 125 трлн. йени, които вече са били в обращение към декември 2023 г.

„Парите са сигурно средство за плащане, което може да бъде използвано от всички, навсякъде и по всяко време, и те ще продължат да играят значима роля", заяви управителят на Японската централна банка Казуо Уеда.

Централната банка провежда опити с цифрови валути, но правителството не е взело решение дали да издаде дигитална йена.

Безкасовите плащания в Япония почти са се утроили през последното десетилетие, формирайки 39% от потребителските разходи през миналата година, но все още изостават от световните тенденции и трябва да се увеличат до 80%, за да се насърчи производителността, заявиха от правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:26 | 03.07.24 г.
fallback
Още от Lifestyle виж още