fallback

Заслужава ли Мъск заплащането си от 56 млрд. долара в Tesla?

За многобройните му почитатели той си е заслужил всеки цент и акционерите са съгласни

16:09 | 16.06.24 г. 1

Илон Мъск може, за пореден път, да получи своето.

Неговата сделка за възнагражденията на стойност до 56 млрд. долара в зависимост от цената на акциите на компанията, която беше подкрепена от акционерите, е 75% от всички разходи за училища в Англия за 2024-2025 г. (60 млрд. паунда) и около една четвърт от бюджета на Националната здравна служба (192 млрд. паунда), пише ВВС.

За многобройните му почитатели Мъск си е заслужил всеки цент и акционерите са съгласни с близо 72% от гласовете в подкрепа на сделката.

Компаниите му включват Tesla, SpaceX, X (бившата Twitter), Starlink, Neuralink и X.ai, последния му AI проект.

Може да се каже, че Tesla отвори пазара в САЩ за електромобили, SpaceX изпрати неотдавна най-мощната ракета в света в Космоса, а мъжът, който прие да стане първият човек с имплантиран микрочип на Neuralink в мозъка си, сега може да контролира компютър, използвайки мислите си.

Днес въпросът за 56 млрд. долара е щеше ли този портфейл от компании да бъде успешен без Мъск?

Растежът на Tesla

Може да се каже, че сделката за заплащането на Мъск всъщност беше за оставането му в Tesla.

Преди 2018 г., когато възнаграждението беше договорено от борда на компанията, имаше слухове за бъдещето му в производителя на електромобили.

Сделката беше структурирана така, че ако не постигне определени цели като пазарна стойност на Tesla, продажби и основна печалба, Мъск няма да получи никакво заплащане.

Но по това време той едва ли се е ровил зад дивана за случайно изпаднали пари, тъй като състоянието му се оценяваше на близо 20 млрд. долара, според класацията на списание Forbes на най-богатите хора в света за 2018 г.

Но ако постигнеше някои цели, възможното му възнаграждение ставаше астрономическо.

В интерес на истината Мъск постигна поставените му цели. Например пазарната стойност на Tesla нарсна от 54 млрд. долара на 650 млрд. долара, колкото целта, определена в първоначалната сделка. Впоследствие тя намаля до 570 млрд. долара.

Профилът на Мъск

Когато Tesla изпита колебания през 2022 г., причината според някои съобщения беше, че Мъск е пренасочил вниманието си към Х, затова неговото отсъствие, а не присъствието му е предизвикало проблем.

Неговият профил несъмнено добавя огромна стойност към тези компании.

Мъск не вярва в комуникационните екипи и предпочита вместо това да осведомява подробно своите 187 млн. последователи направо в социалната му мрежа.

Той генерира безкрлайни новинарски заглавия в цял свят, седнал зад клавиатурата си, и може да се каже, че много малко хора имат такава власт – публичност, която не може да се купи с пари.

Той има и огромно политическо влияние – срещал се е с редица световни лидери, включително китайския президент Си Дзинпин. Твърди, че е говорил с руския президент Владимир Путин по телефона и веднъж предаваше на живо разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Той е яростен и взискателен ръководител, работохолик, който не приема „не“ за отговор. Бивши служители казват, че дори най-посветените сред тях прегарят, докато той не.

Доли Синг, която работила в SpaceX за Мъск между 2008 и 2013 г., сподели преди време пред ВВС, че той е „невероятен ръководител“. „Ако не беше така,  нямаше да постигне толкова неща“, каза тя през 2022 г. Но също така призна, че работата за него е „изтощителна“.

Рискован бизнес

Макар че акционерите подкрепиха пакета с възнаграждения на Мъск, правни експерти твърдят, че не е ясно дали съдът, който блокира сделката, ще приеме прегласуване и ще позволи на компанията да възстанови заплащането му.

Но бившият поддръжник на Tesla Стив Уестли коментира по-рано тази година пред ВВС, че задържането на Мъск не е необходимост.

„Илон е уникален визионер..., но не зная дали това означава, че е от съществено значение за управлението на някоя от всички тези компании днес“, отбеляза той. „Никой не остава на върха завинаги, особено когато се опитваш да управляваш седем компании наведнъж“, допълни Уестли.

А зад всички успехи при Мъск имаше и провали. Години наред Tesla изобщо не излизаше на печалба, после туит за това, че компанията ще стане частна предизвика финансов хаос, който завърши с разследване от регулаторните органи и доведе до оттеглянето му като главен изпълнителен директор.

Двама бивши служители споделят пред ВВС, че загубили работата си и професионалната си репутация, след като си позволили да изразят притеснения за безопасността в Tesla.

Компанията за електромобили почти фалира. Не всички изстрелвания на ракети от SpaceX бяха успешни и всеки провал струваше на компанията милиони долари. Чипът на Neuralink започна да дава дефекти малко след имплантирането му, въпреки че оттогава те бяха поправени.

Мъск заяви неотдавна, че Starlink е разбита дори финансово, но Bloomberg публикува доклад, според който той е подценил огромните разходи около изстрелването на мрежата ѝ от спътници.

Но САЩ имат различно виждане за рискованите бизнес начинания.

„Американският пазар е не само огромен, а и по-предразположен към големи начинания“, казва Мустафа Сюлеман, съосновател на Google DeepMind, който неотдавна се присъедини към Microsoft.

Ако Мъск е бил наранен от провалите, не го показва. Той говори на висок глас, доминиращ е и непокорен. Каза, че е изпратил торта на съдията в Делауър, който се опита да блокира сделката за възнаграждението му в Tesla.

На нея била изписана любимата му фраза: vox populei, vox dei – глас народен, глас Божи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:09 | 16.06.24 г.
fallback
Още от Lifestyle виж още