fallback

Експерт: Внимавайте за сайтове двойници, когато пазарувате онлайн

Някои търговци се опитват да ограничат правото за връщане на стоката в рамките на 14 дни, отбеляза Габриела Руменова от „Ние, потребителите“

15:30 | 10.05.24 г.

Потребителите трябва да внимават да не попаднат на сайтове двойници, когато пазаруват онлайн, призова Габриела Руменова, създател на онлайн платформата „Ние, потребителите“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Съвсем наскоро излезе информация колко много потребители в Европа и Щатите са пострадали именно от такива сайтове. Там въвеждаме данни от банковата си карта, когато бъдат откраднати, ние даваме на измамниците пълния достъп до нашите авоари и сметките ни могат да бъдат изпразнени много бързо“, каза тя.

Руменова призова потребителите да проверяват адреса, колкото и да прилича сайтът на истинския.

„Обикновено тези сайтове двойници имат много малка разлика в наименованието си“, каза тя.

Бизнесът полага много усилия за това да насочи потребителите да плащат с карти и макар че е по-удобно, хората трябва да са наясно с рисковете и да бъдат бдителни, посочи още Руменова.

По думите ѝ подобни сайтове двойници се появяват периодично в най-различни сфери – не само при електронната търговия, но и в туризма.

Тя отчете, че има тенденция към пренасочване на бизнеса към онлайн търговия, но големите бизнеси предпочитат да оставят всички възможни канали за взаимодействие със своите клиенти, защото знаят, че поколенията са различни, но и потребностите на всеки човек могат да се променят в зависимост от ежедневието и различни житейски етапи.

Руменова обърна внимание на едно от правата на потребителите, което някои онлайн търговци се опитват да ограничат – правото на отказ и 14-дневния срок.

„Много от тях все още не посочват в общите си условия това право, или посочват заблуждаваща информация – например, че срокът е 7-дневен или 14 дни от поръчката, а не 14 дни от доставката. След като сме упражнили правото си на отказ, имаме нови 14 дни, в които трябва да върнем стоката“, подчерта тя.

Според Руменова така и коректният бизнес става жертва на нелоялна конкуренция и е добре да изисква от контролните органи регулация.

Тя посочи, че българските потребители стават по-образовани за правата си при онлайн покупки и отделят повече време да се запознаят с различните предложения и търговци на пазара.

„Хората все повече се учат да сравняват цените. Макар че съобщенията за намаление да оказват влияние върху техния избор, те все пак отстъпват пред това да видят каква е крайната цена, която ще платят и да сравняват по крайни цени“, каза тя.

Руменова обърна внимание и на ролята на изкуствения интелект в онлайн търговията и отговорността на бизнеса да подхожда отговорно при използването на AI.

Целия коментар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 10.05.24 г.
fallback
Още от Lifestyle виж още