fallback

Украйна вкара Bacardi в списъка с компании, спонсориращи войната

Украинското правителство обяви, че компанията е оказала икономическа подкрепа за войната, водена от руския президент Владимир Путин

16:15 | 11.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Bacardi, най-голямата непублична компания в света за производство на спиртни напитки, чиято американска централа е в Корал Гейбълс, бе санкционирана от Украйна заради разширяването на дейността си в Русия, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Украинското правителство обяви, че компанията е оказала икономическа подкрепа за войната, водена от руския президент Владимир Путин в страната.

Националната агенция за предотвратяване на корупцията на Украйна включи вчера Bacardi Limited, базиран в Хамилтън, Бермудски острови в списъка си с "международни спонсори на войната", обвинявайки компанията, че подкрепя руската икономика и спонсорира "агресията срещу Украйна".

"След руската инвазия в Украйна Bacardi продължава да доставя продукти на стойност милиони долари на Русия и да привлича нови служители там", съобщи агенцията в комюнике, добавяйки, че компанията е платила над 12 милиона долара под формата на данъци върху приходите в Русия.

Определянето "международен спонсор на войната" не носи юридически последствия като замразяване на активи или забрана за пътуване. Целта ѝ е да нанесе щети върху репутацията на големи международни компании, които продължават да правят бизнес с Русия по време на войната. Понастоящем в списъка фигурират 32 компании, включително Unilever и Procter & Gamble.

Bacardi не е отговорила на запитване за коментар на "Маями Хералд".

Включването на Bacardi в черния списък на Украйна идва три дни след като американският вестник Wall Street Journal  излезе с подробности как компанията не е спазила по-ранното си обещание да спре износа за Русия малко след началото на инвазията в Украйна.

Вместо това "Бакарди"-Русия e внесла стоки за 169 милиона долара между юни 2022 година и юни тази година и обяви, че приходите са нараснали с 314 милиона долара миналата година.

Други преки конкуренти като Pernod Ricard напусна руския пазар след инвазията в Украйна.

Основана в Сантяго де Куба през 1862 година от Факундо Бакарди Масо, Bacardi продава своя едноименен ром и други популярни марки като водката Gray Goose, текилата Patron и вермута Martini в над 170 страни, според уебсайта на компанията.

Семейството е било принудено да напусне в изгнание, след като Фидел Кастро е конфискувал активите им без компенсация през 1960 година, но е продължило да произвежда ром в дестилерии в Пуерто Рико и други места. През 1965 година компанията  е отворила офис в Маями, а след това се е преместила в настоящата си локация в Корал Гейбълс през 2006 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:15 | 11.08.23 г.
fallback
Още от Lifestyle виж още