fallback

Филмът "Барби" запали интереса на колекционерите към куклите

Според опитен търговец цените на куклите са се покачили с около 25% в последните месеци заради нарастващото търсене

15:40 | 22.07.23 г. 2

Учителят Матю Кийт купува първите си кукли Барби през 70-те години на миналия век, като ги крие от родителите си от страх, че те ще го критикуват, че играчките не са подходящи за момчета.

Днес колекцията му се оценява на стойност от около 20 хил. долара, а акаунтът му в Instagram DollsOnTheBrain има повече от 70 хил. последователи, пише Ройтерс. От тях около 15 хил. той е набрал през последните седмици покрай филма „Барби“.

Това, което преди е било тайнствено хоби за Кийт, напоследък стана много популярно заради рекламната кампания и очакванията на публиката около премиерата на филма „Барби“. В магазините за втора употреба ретро куклите Барби се превърнаха в ценна находка, цените на пазара за колекционерски стоки скочиха, а оценителите на антики са залети от обаждания от нови колекционери, посочва агенцията.

55-годишният Кийт приветства ентусиазма.

„Щастлив съм и се надявам, че това ще доведе до приемането на Барби от всички“, коментира той в интервю. Той допълва, че има много малки момчета, които се чувстват притиснати да не си играят с кукли.

Очаква се филмът "Барби", който излезе на екран в петък, да събере 100 млн. долара в кината в САЩ през първия си уикенд. Търговците на дребно по света също се надяват да спечелят от кампанията за филма с тематични предложения за куклата Барби.

Не всички дългогодишни колекционери на емблематичната кукла обаче са толкова възхитени, колкото Кийт, от шума и интереса към колекционирането. Във форум на Reddit някои се оплакват, че са изгубили наддавания за интересни екземпляри на куклата поради скок в интереса към нея покрай филма.

„До голяма степен спрях да колекционирам самите кукли и вместо това инвестирам в дрехи и аксесоари“, пише един потребител. „Това, което започна като достъпно хоби, стана твърде скъпо“, допълва той.

Базираният във Флорида ветеран търговец на кукли Барби Марл Дейвидсън посочва, че цените са се покачили с около 25% през последните месеци. Нейният сайт, MarlBe.com, получава около 3000 посещения на ден, три пъти повече от обичайното. Много от посетителите са хора, които сега започват да колекционират.

Дейвидсън посочва, че никога досега не е виждала такъв интерес към куклата.

Колекционерските кукли обикновено струват около 100 долара, докато неколекционерските кукли струват в диапазона 10-30 долара. Първият модел на Барби, произведен през 1959 г., се продава за хиляди долари.

Д-р Лори Вердераме, историк на изкуството и телевизионна личност с 25-годишен опит като оценител на антики, коментира, че собствениците на кукли Барби, които обикновено търсят нейното мнение, са опитни колекционери, които искат да оценят застрахователната стойност на своята находка.

Филмът е генерирал приблизително 60% увеличение на търсенето на оценки на кукли Барби през последния месец. Така търсенето на Барби изпреварва търсенето на други марки кукли, които обикновено са по-популярни.

Голяма част от това търсене се генерира от хора с малък или никакъв опит в колекционирането на кукли. Един човек например е купил кукла Барби в магазин за втора употреба. В последствие играчката е оценена на повече от 10 хил. долара. Друг намерил кукла в къщата на майка му, която е била там от години, а сега е оценена на 8500 долара.

Експерти казват, че много ценни кукли Барби са из магазините за употребявани стоки и чакат да бъдат открити. Скокът в интереса обаче не се очаква да продължи повече от няколко седмици.

Матю Кийт казва, че никога не е плащал повече от 230 долара за кукла Барби. Много от куклите в колекцията му обаче са поскъпнали значително, откакто ги е купил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:40 | 22.07.23 г.
fallback
Още от Lifestyle виж още