fallback

След една година война най-богатите хора в Русия са загубили 67 млрд. долара

Двама стоманени магнати са най-големите губещи, а ръководител на компания за фосфатни торове е увеличил имуществото си

22:00 | 24.02.23 г. 4

23-та руски милиардери, които бяха сред 500-те най-богати хора в света, са имали общо нетно богатство от 339 млрд. долара на 23 февруари, ден преди силите на Владимир Путин да навлязат в Украйна, пише Bloomberg.

Година по-късно, когато конфликтът съвсем не е разрешен, богатите и силни хора в Русия са загубили 67 млрд. долара от колективното си богатство, спад с 20 на сто, който е над четири пъти по-голям в сравнение с останалите хора в индекса на милиардерите на Bloomberg.

Мордашов и Лисин са регистрирали най-голям спад на нетното си богатство през миналата година. Графика: Bloomberg LP

Най-големият губещ е Алексей Мордашов, основният собственик на „Севестал“, един от най-големите производители на стомана в Русия. Той е изгубил 6,7 млрд. долара от нетното си богатство след нашествието на Русия. С имущество на стойност 19,8 млрд. долара той е четвъртият по богатство човек в страната.

На второ място сред хората с най-голям спад на богатството се нарежда друг стоманен магнат, Владимир Лисин. Президентът на „Новолипецк Стийл“ е изгубил 5,8 млрд. долара през миналата година, с което състоянието му е намаляло до 20,5 млрд. долара.

За сметка на това Андрей Гуриев е увеличил богатството си с 2,1 млрд. долара от началото на войната благодарение на ръст на цената на акциите на компанията му „ФосАгро“, един от най-големите производители на фосфатни торове в Европа. Той е основателят на компанията, а семейството му е най-големият акционер в нея.

Но анализ на най-богатите хора в Русия показва, че няколкото пакета санкции на САЩ, Великобритания и ЕС са имали ограничен дългосрочен ефект. Всъщност, колективното нетно богатство на милиардерите е достигнало дъно само няколко седмици след нашествието, като е намаляло с 92 млрд. долара до 248 млрд. долара на 9 март 2022 г.

Много руски милиардери получиха санкции в началото на миналата година и богатството им постепенно намалява в последните месеци. Графика: Bloomberg LP

Роман Абрамович беше принуден да обяви за продажба скъпата си собственост в Лондон, включително футболен клуб „Челси“. Михаил Фридман заяви, че е „в шок“, след като адвокатът му го уведомил, че санкциите означават забрана за пътуване и замразени сметки. Виктор Викселберг трябваше да се раздели със 78-метровата си суперяхта „Танго“, която беше иззета от испанските власти по искане на САЩ през април.

В последно време американските власти са по следите на произведения на изкуството, които са били купени или продадени от ултрабогати руски магнати. Абрамович, Векселберг и Андрей Мелниченко бяха сред споменатите имена в призовките от федерални прокурори в Ню Йорк, които искат аукционните къщи, продаващи скъпи предмети, да предадат документи от последните години, съобщи Bloomberg News по-рано този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:25 | 24.02.23 г.
fallback
Още от Lifestyle виж още