fallback

През декември бе отчетен ръст в продажбите на употребявани празнични дамски рокли

Търсили са дамски рокли втора употреба както на популярни модни дизайнери от висшата мода, така и на мейнстрийм марки

15:15 | 12.01.23 г.
Автор - снимка
Създател

Материал на Chickitta.com

Дали се задава бум на индустрията с дрехи втора ръка бе въпрос на дневен ред от преди няколко години. По всичко личи, че анализаторите, прогнозиращи възход на този сектор, са били прави в своите твърдения. И макар в днешни дни крайният потребител да има възможност да купи от уреди за дома втора ръка до скъпо струващи бижута, очевидно е, че текстилът заема главна роля в големия успех на индустрията на употребявани стоки. 

Доказателство за това е отчетеният ръст в продажбите на празнично облекло втора ръка за изминалите коледни и новогодишни празници. Интересното е, че основно са се търсили дамски рокли втора употреба както на популярни модни дизайнери от подиума на висшата мода, така и на мейнстрийм марки. Оказва се, че употребяваните дрехи отдавна не са обект на интерес само от страна на хората с финансови затруднения. В избора си на дамски рокли за посрещането на Новата 2023-та година магазини и онлайн сайтове за втора употреба са предпочели и потребители от средната класа, а дори и по-заможните. 

До подобни изводи стигат и финансовите анализатори и мениджърите на популярните мобилни приложения Vinted и Depop. По-запознатите от Вас вероятно знаят, че те са фокусирани изцяло върху продажбите и покупките на дрехи, аксесоари и обувки втора употреба. Сериозен е интересът и на аудиторията към интернет порталите, ориентирани към търговията на луксозни стоки втора ръка, в които често дамски рокли на най-изявените в света модни дизайнери буквално се препродават от ръка на ръка след еднократно носене. 

Експертите са единодушни, че подобен потребителски избор се дължи на няколко и многостранни фактори. Разбира се, на първо място е идеята за достъпния лукс и възможността дамите да си позволят дизайнерски дрехи на цена, която обикновено заплащат за облекло, но която сега за тях е непосилна вследствие на икономическата криза. Специалистите вмятат, че подобно решение вземат много домакинства обаче още от времената на тежките блокирания вследствие на Covid-19 пандемията. Тогава пазаруването по физическите магазини бе сведено до минимум, а и много марки претърпяха сериозен крах и дори не успяха да блеснат с кой знае какви различни попълнения и концепции за новите си колекции. 

Не бива да пренебрегваме и масовия потребителски стремеж към по-устойчив начин на живот, който да намали вредните ефекти на производствения сектор, а и на свръхпотреблението върху планетата. Известните личности са истински пример в тази насока. Голяма част от тях с гордост заявяват, че от известно време са се преориентирали към модата втора ръка и то именно в името на природосъобразния начин на живот. Добър пример беше и решението на снимачния екип, заснел продължението на култовия сериал "Сексът и Градът" – любимите актриси на милиони жени по света участваха във всяка една сцена само и единствено с дрехи втора употреба. Това предизвика истински фурор сред почитателите на ТВ продукцията, тъй като от години нейните персонажи са еталон за безупречна светска и актуална визия. 

У нас секторът с употребяван текстил също бележи значителен ръст през изминалата 2022 година. Така например през май излезе проучване, според което над една трета от активните българи у нас предпочитат да се обличат с дрехи втора употреба. 50% от тези потребители пазаруват употребявани артикули за своя гардероб именно с ясната представа, че производството в модния сектор оказва най-сериозен негативен ефект върху околната среда. По-ексцентричните анализатори твърдят, че е твърде възможно бъдещето за природата да бъде по-светло вследствие на тези тенденции, но и доста неясно и несигурно за текстилната индустрия.    

Статията е предоставена от Chickitta.com и е написана с информативна цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:26 | 12.01.23 г.
Още от Lifestyle виж още