fallback

Цената на биткойна се възстановява след притесненията около Tether

Зелената вълна е обхванала и по-широкия криптопазар

11:13 | 28.10.24 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на биткойна продължава да се възстановява в началото на новата седмица, след като в края на предходната криптосекторът бе разтърсен от съобщения за разследване срещу емитента на стейбълкойна тетер.

В петък в. Wall Street Journal съобщи, че федералното правителство на САЩ разследва криптокомпанията Tether за възможни нарушения на санкции и правила за борба с прането на пари, според запознати с въпроса източници.

Разследването разглежда това дали криптовалутата е била използвана от трети страни за финансиране на незаконни дейности като търговия с наркотици, тероризъм и хакерство, или за изпиране на приходите, генерирани от тях.

По-късно в петък главният изпълнителен директор на Tether отрече да има такова разследване. „Няма индикации, че Tether е обект на разследване“, написа Паоло Ардоино в социалната мрежа Х.

През уикенда доброто настроение на криптосектора се върна до голяма степен, като в понеделник, към 10:30 ч., поскъпването на биткойна вече е от 1,8% за денонощието до 68 350 долара.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinGecko

При етера цената се покачва с 1,3% до близо 2510 долара.

На по-широкия пазар соланата прибавя 1,4%, рипълът - 0,5%, а доуджкойнът - 3,4%.

Новината за възможни неприятности за Tether притесни пазара, тъй като емитентът е зад стейбълкойна USDT, дигитален заместител на американския долар. Пазарната му капитализация е от 120 млрд. долара, нареждайки се на трето място по размер сред криптовалутите и е най-търгуваният токен на дневна база.

„Що се отнася до криптоиндустрията и криптосектора като цяло, смятам, че Tether е твърде голяма, за да се провали“, коментира Хилари Алън, професор по право в American University, ден преди публикацията на WSJ, цитирана от Bloomberg. По думите ѝ, ако USDT „отиде на нулата утре“, то това ще е „бедствено“ за цялата криптоикономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 28.10.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още