fallback

Какво трябва да стане, за да стигне биткойнът нов връх? Златото да забави ралито

Данни от 2020 г. предполагат, че монетата вероятно ще достигне нови рекорди, щом веднъж бичата инерция на благородния метал отслабне

16:57 | 27.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Биткойн трейдърите, които искат да разберат кога монетата може да стигне нови рекордни стойности, може би трябва да обмислят да се обърнат към таблиците с цените на златото. Данни от 2020 г. предполагат, че биткойнът вероятно ще достигне нови върхове, щом веднъж бичата инерция на благородния метал отслабне, съобщава CoinDesk.

Най-старата криптовалута се търгува в широкия диапазон от 50-70 хил. долара от април насам, като няколко специфични за криптосектора и макрофактори постоянно ограничаваха ралито. В същото време златото поскъпна с над 20%, минавайки прага от 2700 долара за първи път. От началото на годината поскъпването е в размер на 37%. Среброто, от своя страна, повишава цената си с 43% тази година, след като във вторник (22 октомври) почти стигна 35 долара, което е 12-годишен връх.

Моделът е подобен на 2020 г., когато златото поведе и ралито при биткойна.

Цената на благородния метал започна да се движи нагоре от 1450 долара към края на 2019 г., изпреварвайки паричните стимули на централните банки и блокадите заради COVID, като отчете рекорд от над 2000 долара за тройунция през август 2020 г.

Междувременно биткойнът остана относително без промяна – с изключение на внезапния си COVID спад, движейки се под тогава рекордните 20 хил. долара в рамките на един от най-дългите си периоди на консолидация. Но с поскъпването на златото в края на 2020 г. биткойнът също започна да увеличава цената си – от 10 хил. долара до над 60 хил. долара до март 2021 г.

Така че ако можем да кажем, че миналото е някакъв фактор, паузата в ралито при златото вероятно ще постави основите за по-силно търсене на биткойна. Но това дали историята ще се повтори, остава неясно и златото, засега, не показва признаци за изразходване на възходящата инерция или отслабено търсене.

Според Bold Report ралито на златото е подхранвано от златните борсово търгувани фондове (ETF), които на 7-дневна основа са прибавили над 1 млн. тройунции. Това е най-големият приток към ETF-ите за 7-дневен период от октомври 2022 г. По-голямата част от тези количества са за SPDR Gold Shares (GLD).

В същото време притокът на капитал към спот биткойн ETF-ите също се ускорява. Според данни на Farside на 23 октомври нетните потоци са били в размер на 192,4 млн. долара в рамките на всичките листнати в САЩ ETF продукти. Подобно на интереса към златните ETF-и, биткойн инструментите отчитат 2 млрд. долара нетен приток на капитал за последните 7 дни на търговия.

По-рано тази седмица стана ясно, че американските спот биткойн ETF-и са напът да минат прага от 1 млн. монети под управление за само десет месеца търговия, съобщи CoinDesk.

В момента инструментите, търгувани от 11 януари насам, притежават приблизително 967 459 токена. Очаква се прагът от 1 млн. да бъде преминат по някое време през идните няколко седмици. Това ще ги постави напът към изравняване със Сатоши Накамото – анонимният създател на криптовалутата, който притежава 1,1 млн. монети, според данни на Blockchain.com.

Веднага след това идва Binance със своите 636 000 биткойна към 1 октомври , но е възможно повечето от тях да не са по сметките на борсата, а да принадлежат на нейни потребители.

ETF-ът iShares Bitcoin Trust (IBIT) на BlackRock в момента притежава 396 922 биткойна от името на клиентите си, заемайки третото място.

* Статията има информационен характер и не е препоръка за инвестиционни решения

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:18 | 27.10.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още