fallback

Най-големият руски криптоминьор се цели към експанзия в БРИКС с подкрепата на Москва

BitRiver и Руският фонд за преки инвестиции искат заедно да увеличат дела на Русия на световния пазар на изчислителна мощ

13:55 | 21.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател

Руската държава и най-големият криптоминьор в страната BitRiver представиха плановете си да построят центрове за данни за добив на криптовалути в страни от БРИКС.

В сделката участва и суверенният Руски фонд за преки инвестиции (РФПИ).

Фондът, съвместно с BitRiver, ще работи и по проекти, свързани с изкуствен интелект (АІ), като основната цел е „увеличаване на дела на Русия на световния пазар на изчислителна мощ“, съобщава руският икономически сайт РБК.

„Съвместно с РФПИ ще се фокусираме върху създаването на инфраструктурни центрове на основата на майнинга – строителство на центрове за данни и необходимите им мощности, които ще направят възможно разгръщането и реализирането на проекти, свързани с АІ“, коментира Игор Рунец, собственик и главен изпълнителен директор на BitRiver.

Според фонда и компанията в света има „дефицит на свободно място в енергоемките центрове за данни и за Русия това открива големи възможности“.

По думите на главния изпълнителен директор на РФПИ Кирил Дмитриев разработването на изчислителна мощ за АІ е „приоритет за Русия и нейните партньори от БРИКС“. Фондът също така се надява да създаде съвместна инвестиционна платформа за страните членки на организацията, за да се инвестира в напреднали технологии, включително АІ.

Обръщането към криптосектора се засилва

Проектът е може би най-значителната стъпка досега от страна на Москва по отношение на обръщането към криптосектора. Властите изглеждат готови да подкрепят по всякакъв начин сегмента на добива на монети като значителен двигател на икономически растеж, пише Сryptonews.

Доказателства за това могат да бъдат открити основно в скорошни изказвания от руското министерство на енергетиката, което изрази готовност да снабдява миньорите с нужната им електроенергия.

Също така показателно се оказа и решението на петролния гигант „Газпром“ да създаде подразделение за криптодобив.

В същото време високопоставени законодатели вече предложиха вариант, в който руски миньори могат да продадат монетите си на международни вносители, които след това да използват биткойните и другите криптоактиви за уреждане на сделки. Това би позволило, поне на теория, възможност за заобикаляне на западните санкции, които ограничават търговията с Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 21.10.24 г.
fallback
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още